Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2007.03.04. 12:43

Folytatódó ámokfutás

Az eheti kormányülésen folytatódott az új kabinet hivatalba lépése óta folyamatosnak mondható tisztogató ámokfutása: ezúttal kilenc nagykövetet cseréltek le, köztük karrierdiplomatákat is. Legfőbb vétkük az volt, hogy az előző kormány nevezte ki őket, ráadásul némelyik még magyar is volt, igazán tűrhetetlen helyzet!

 

Robert Fico kormánya nem áll túl jól szakértők tekintetében. A kormány megalakulása e sorok íróját valahogy Rudolf Zajac egészségireform-javaslataira emlékeztette. Ha még tudjuk, ki volt az a Rudolf Zajac, felidézhetjük: amikor elfoglalta a miniszteri bársonyszéket, kijelentette, az egészségügyi reformtörvény-javaslatok már a fiókban vannak, s két év telt el, mire lett valami belőlük. Ficoék is sokat vacakoltak, mire sikerült a kellő számú, legalább a minimális kompetencia látszatát biztosító miniszterjelöltet előkotorni. Ez azonban nem mindegyik tárcánál végződött maradéktalan sikerrel. Így is akad köztük olyan, akinek legfeljebb a pénztárcájához van köze, a miniszterihez nem sok, de nagy előnye, hogy Ján Slota megbízható embere egy milliárdok felett rendelkező minisztériumban; a gazdasági tárca élén sem fontos tudni, voltaképpen mennyi külföldi tárgyalópartnerünk államadóssága – ezzel meg Fico közeli embere égette szénné magát nemrégiben. Így nehezen feltételezhető, hogy az agyonképzett, a világ dolgaiban jártas, öt nyelven interjúképes karrierdiplomaták majd' betörik a külügyminisztérium ajtaját egy-egy nagyköveti posztér. Sokkal inkább valószínű, hogy a sógornak-komának, egy-egy megbízható pártkádernek kell egy jó meleg, még legalább 3,5 évig biztos nagyköveti szék.

 

Persze, csak abban az esetben, ha nem lesz kormányválság. Azt ugyan nem állíthatjuk, hogy a koalíció eresztékeiben recseg, az erős túlzás volna, hisz azt nagyon jól tudja mindhárom pártelnök, hogy nehezen lehetnének meg egymás nélkül, a két kisebbet a jelenlegi nagyobbon kívül valószínűleg senki nem venné be a kormányába. (Legalábbis remélem…) Ezáltal egyfajta status quot kénytelenek fenntartani. De azért, ha tehetik, odapörkölnek egymásnak. A magát katonai szakértőnek képzelő nemzeti párti elnök például ahol csak lehet, beleköt František Kašický védelmi miniszterbe. Hol az a gond, hogy kevés repülőgépünk van, s ami van, az is kicsi; hol az, hogy a védelmi tárca nem állami, hanem magáncégeket juttat állami megrendelésekhez. A Smer európai parlamenti képviselője meg a fentebb már említett SNS-es régiófejlesztési minisztert bírálta az egyik kereskedelmi televízió vitaműsorában, kiemelve: a zsolnai csatlós teljesen alkalmatlan feladatára. Ezzel a kijelentésével Monika Beňová nem járt messze az igazságtól.

 

 

Ugyancsak nem övezi osztatlan boldogság a koalíciós partnerek részéről a Smer munkatörvénykönyv-tervezetét, mindketten elmondták már aggályaikat. A beharangozott húszszázalékos hivatalnokleépítés is döcög. A kerületi hivatalok megszüntetésének kérdésében pedig az egyetértésnek még csak a látszata sem mutatkozik. Már hogy a csodába mutatkozna, mikor a Smer a HZDS és az SNS helyi káderei alól húzná ki a széket a hivatalok bezárásával. A nyolc ellenzékben töltött év bizonyosan megviselte a regionális pártstruktúrákat, melyek már nagyon szerettek volna legalább egy-egy morzsát a nagy, koalíciós szülinapi tortából. Megkapták. És akkor most, alig fél évvel a nyolc évig áhított hatalom megszerzése után tegyük az utcára a miniszter unokaöccsét, a kerületi pártelnök lányát, a járási pártelnök szomszédja bébiszitterének a keresztanyját? Micsoda felbolydulás lenne ebből?!

 

Azért történt valami jó is ezen a héten. Gyurcsány Ferenc lecserélte szóvivőjét, Danks „Tesco Gazdaságos“ Emesét a sokkal látványosabb Demcsák Zsuzsára. Bizonyosak lehetünk benne, hogy az exmodell színre lépésével megnövekszik majd a kormány sajtóeseményeinek látogatottsága. Végül is, egy kormányszóvivő hasznosat ritkán mond, igazat még kevésbé, akkor meg legalább nézzen ki jól, mint a mi Silviánk, bár róla hasztalanul kerestek a kollégák – idejüket nem kímélve – alulöltözött képet az interneten. (Azon férfitársaim kedvéért, akik még nem látták volna, bár kétlem, hogy vannak ilyenek e hazában: http://demcsakzsuzsa.fw.hu) 

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr841285047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása