Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.04.24. 16:28

Másfél millió közpénzből

 

 

 

Közel másfél – pontosan 1,4 – millió koronát kell a közszolgálati televíziónak kifizetnie bírság címén. A frekvenciatanács 2004-ben öt alkalommal figyelmeztette, tizenhárom alkalommal pedig bírsággal is sújtotta a Szlovák Televíziót. A büntetés összegével – melyet a SuperStar reklámbevételeinek töredékéből elegánsan, szemrebbenés nélkül kifizethetnek – az STV maga mögé utasította mindkét kereskedelmi csatornát.

 

A közszolgálati televízió közintézmény, mely üzembentartási díjakból, állami támogatásból és reklámbevételekből gazdálkodik. Így az 1,4 milliót is az adófizetők zsebéből veszik ki, horkanhatnánk fel. (Ez a szlovákiai magyarokkal szemben még inkább igazságtalan, mint a többségi nemzet tagjaival szemben, az előbbiek ugyanis lényegesen kevesebbet nézik a közszolgálati televíziót, fizetniük mégis ugyanannyit kell). Ám a tavalyi bírság összege alig tízezer koronával nagyobb a tavalyelőttinél – ez ugyan még önmagában nem vigasz –, ezzel szemben van egy nézhetőbb, emberközpontúbb közszolgálati televízió.

 

Richard Rybníček 2004-ben meghirdette az Új Kezdet fantázianevet viselő programját. Ugyanebben az évben sikerült megegyezniük a tévétársaságoknak a peoplemeterek kérdésében, ez utóbbi fejlemény átláthatóbbá tette a reklámok eladhatósága szempontjából a médiapiacot, s a naplós nézettségmérés leáldozása éppen a közszolgálati tévé számára bizonyult keserű pirulának. Az elektronikusan mért adatok ugyanis lényegesen alacsonyabb nézettséget mutattak. Ezzel a helyzettel kellett szembenéznie Rybníčeknek, miközben ott volt az előző vezetések által kötött előnytelen szerződések, a pocsék infrastruktúra és a tartósan fenntarthatatlan épület gondja is.

 

Az Új kezdet óta a köztévé elleni panaszok száma a négyszeresére nőtt. A nézettség ugyan ennél mérsékeltebben növekedett, az intézmény azonban sikeresen abszolvált egy imázsváltás, növekedett a hírműsorok hitele is. Az oly sokat bírált megaprodukcióval, a SuperStarral pedig több embert sikerült a képernyő elé ültetniük, mint előttük bárkinek ebben az országban, egy kiadónk számára készített felmérés szerint a szlovákiai magyarok 56 százaléka állította, hogy nem nézi a tehetségkutató versenyt, a maradék 44 valamilyen formában követte, vagy legalább egyszer látta.

 

A nézettségnek és a közszolgálatiságnak ugyan nincs sok köze egymáshoz, de az sincs sehol előírva, hogy az állami televíziónak unalmas és nézhetetlen műsorokkal kell előállnia a közszolgálatiság jegyében. Nézőket pedig – jobb híján – csak a kereskedelmi csatornáktól tud elszipkázni, akik emiatt – érthető módon – idegesek.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr811284704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása