Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.10.04. 07:11

Ki válassza a főrendőröket?

A rendőrségnek az a jó, ha a politikusok minél kevesebbet foglalkoznak velük. Sőt, az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem is foglalkoznának, de hát néha valamennyit muszáj. Kezdetnek mondjuk az is elég lenne, ha az országos rendőrfőkapitány és nyomában a megyei rendőrfőkapitányok cseréje nem esne egybe a parlamenti választásokkal, ahogy ez jelenleg Szlovákiában – és részben a közép-európai térség országaiban – történik, sőt, a káderek rotációjának csúfolt fejhullás olykor, teljesen érthetetlen és értelmetlen módon, járási szintig is lemegy. Ezzel a mindenkori hatalom azt sugallja, hogy az országos rendőrfőkapitányi tisztség is politikai funkció. Mint ahogy a jelen konstellációban az is. Ez ellene mond a rendőrségi törvényben vázolt független rendőrség ideájának, melynek talán még nem is volt módja megvalósulni a rendszerváltás óta eltelt, történelmi léptékkel mérve sóhajtásnyi időszakban. Nyugat-Európában a főrendőrök cseréi jellemzően nem a választási ciklusokkal járnak kéz a kézben, hanem az illető alkalmasságával. Az Egyesült Államok belbiztonsági struktúrája nem hasonlítható össze a szlovákkal, de a nagyobb állami ügynökségek vezetői ott sem (mindig) az elnökválasztással változnak.


Aggasztó, hogy a jelenlegi hatalom a választási időszak végnapjaiban, fél évvel az új választások előtt vette elő a rendőrségi törvény módosítását. Ha végigtekintünk Robert Fico második kormányának törvényalkotó munkáján, bizony, nem egy jogszabályt tudnánk említeni, amelynek terhére előbbre sorolhatták volna annak kérdését, hogy legyen megválasztva a rendőrség felső vezetése. Robert Kaliňák belügyminiszter javaslata értelmében az országos rendőrfőkapitányt, annak két helyettesét, valamint a rendőrség belső ellenőrzésének igazgatóját, a jelenlegi, egyenes ági belügyminiszteri kinevezéssel szemben, egy öttagú bizottság választaná ki. Ennek tagjait a belügyminiszter nevezné ki és hívná vissza.


A „változás” ebben a formában tipikusan smeres látszatintézkedés, az nagyon jól megy ennek a kormánynak. Ha a miniszter közvetlenül kreálja a bizottságot, az majdnem olyan, mint ha maga választaná a rendőri vezetést. Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője ezzel szemben azt indítványozza, egy parlamenti bizottság válassza meg a rendőri vezetőket. Ez kétségkívül átláthatóbbá tenné a kiválasztás egész folyamatát, és egy parlamenti bizottság nagyobb jogosítványokkal bírhatna, mint egy minisztériumi. Bár a minisztériumi bizottság sem eredendően rossz elképzelés, feltéve, ha tagjai a teljes politikai palettát és szakmai szervezeteket reprezentálva kerülnének ki. A parlamenti választások kapujában félő, olyan törvénymódosítás születhet, amely elsősorban a jelenlegi hatalomnak kedvez. Ezzel szemben az állampolgárok érdeke az lenne, ha az elvben mindenkit szolgáló rendőrség vezetését nem csak egy szűk csoport, hanem mindenki magáénak érezhetné.

 

szólj hozzá

Címkék: rendőrség parlament rendőr országos rendőrfőkapitány

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr116766954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása