Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.10.10. 22:04

1395. Bravó, miniszter asszony!

Azt még a politika iránt kevésbé érdeklődő olvasóim is tudj(hat)ják, hogy Robert Fico második kormányának egy hölgytagja van (a sok hímtag között). Igen, ez a bejegyzés Zuzana Zvolenskáról fog szólni. Viszonylag ritkán nyilvánulunk meg egészségügyi témában, mert nem a szakterületünk. Ez is úgy egészségügy, hogy nem egészségügy, hanem kommunikáció, ami a hatalmon levők arroganciájáról szól. Mária Lévyová, a nővérkamara elnöke felajánlotta a parlamenti képviselőknek és a kormánytagoknak, hogy csak egy napig dolgozzanak egészségügyi nővérként, hogy láthassák milyen jó Kovács nénit ágytálaztatni az elfekvőben, netán egyedül ügyelni az intenzíven, ahol minden gépre kapcsolt haldoklóra kellene egy nővér, de hát hiány van, ezért csak egy jut arra a 10-re...

zvolenska.jpgAzt hiszem, az „akkor itt van, csináld te” egy nem minden helyzetben konstruktív, de általános emberi védekező mechanizmus. A sztrájkoló tanáron át az alulfizetett városi rendőrig mindenki gondolt már erre – meg másra is – a főnökeivel vagy a döntéshozókkal kapcsolatban. Tanítson csak le egy napot a dobsinai cigányosztályban. Próbálja csak meg feltenni a kerékbilincset a D betűvel kezdődő, és K betűvel végződő, egyedi rendszámú, zebrán parkoló H2-re. Az újságíró is ezt gondolja, amikor X darab kifogástalan, vagy legalábbis átlagos cikk után hibázva betámadja egy nyelvtannáci olvasó.

A nővérek is ezzel a kommunikációs formulával éltek, nyilván nem gondolva, hogy a képviselők az Abrhantól Žitňanskáig terjedő spektrumon rohannak majd fehér köpenyt és nővérfityulát venni.
Erre válaszolt valami elmondhatatlanul arrogáns, pökhendi, kioktató és primitív módon Zuzaza Zvolenská. Imigyen:

Nie som síce zdravotnícky pracovník, ale veľmi ma prekvapila žiadosť prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek pani Márie Lévyovej, aby v jednotlivých nemocniciach na jeden deň ako sestry pracovali poslanci NR SR, predseda vlády, moji kolegovia ministri a samozrejme aj ja. Táto žiadosť má dve negatívne roviny.
Prvá, tá menej podstatná je, že sestry o tejto „PR aktivite“ ani len neinformovali tých, o ktorých sa v liste píše. Druhá, veľmi závažná rovina je tá, že ako zdravotnícka pracovníčka by pani prezidentka mala vedieť, prečo cudzí ľudia nemôžu byť súčasťou službukonajúceho personálu v nemocnici.
Nemocnica naozaj nie je ZOO! Nechodíme sa do nej pozerať na pacientov ako na zvieratká. Pre pacienta je každá hospitalizácia veľmi citlivým obdobím, počas ktorého je povinnosťou nemocnice zabezpečiť mu okrem profesionálnej zdravotnej starostlivosti aj dôstojné podmienky, ktoré by mali zabezpečiť v čo najväčšej miere súkromie pacienta. Zároveň by pani prezidentka mala vedieť, že aj keď sa na poskytovaní zdravotnej starostlivosti podieľajú študenti vysokých alebo stredných škôl pod určeným odborným dohľadom, pacient s týmto faktom musí byť oboznámený a so starostlivosťou musí súhlasiť!

Nemocnica je povinná dodržiavať legislatívu. Je mi ľúto, že práve ja, ministerka zdravotníctva, musím prezidentke sesterskej komory tieto fakty pripomínať. Ide najmä o:
• právo na súkromie a ochranu osobných údajov pacienta, je to jedno zo základných práv,
• nezdravotnícky pracovník nemôže byť pri stanovení diagnózy pacienta bez jeho súhlasu,
• nezdravotnícky pracovník nemôže byť pri príprave a podávaní liekov bez súhlasu pacienta,
• nezdravotnícky pracovník nemôže byť pri ošetrení pacienta bez jeho súhlasu.

Nejdem teraz ani polemizovať o tom, že návšteva cudzích osôb je pre personál jednotlivých kliník záťažou a môže byť ohrozená plynulosť a bezpečnosť prevádzky celého oddelenia. Tiež iba pripomínam, že hygienicko-epidemiologický režim musí byť práve v nemocnici ešte prísnejší ako kdekoľvek inde.
Nikdy som nespochybňovala prácu sestry a jej dôležitosť v ambulancii, či na oddelení. Navrhovanej aktivite ja hovorím nie. Naším prvoradým záujmom by malo byť predsa zdravie a bezpečnosť pacienta a nie vytváranie z tak vážnej veci, ktorou je choroba, divadlo či už pre médiá, alebo pre seba samých.

Az államnyelvet nem beszélők kedvéért összefoglalnám egy mondatban: az áll benne, hogy is gondolhattak ilyen csacsiságot ezek az egészségügyi dolgozók, ejsze’ nem tudják, hogy egészségügyi végzettség nélküli idegenek nem dolgozhatnak a kórházakban.

Az ezer sebből vérző egészségügyi rendszer legrosszabbul (vagy azok a hullamosók?) fizetett láncszemei irányában csak ennyire tellett a miniszter asszonynak. Gratulálunk!

4 hozzászólás

Címkék: kormány egészségügy Zuzana Zvolenská

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr634831723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.11. 16:26:57

Akkor én is összefoglalom egy mondatban: a szlovákul tudók számára tök fölösleges volt összefoglalni egy mondatban, a szlovákul nem beszélők pedig a fordításra lettek volna kíváncsiak, nem egy egymondatos összefoglalásra...

Hiszen ha jól értem, épp a szöveg, és annak stílusa lenne a lényeg.

2012.10.11. 16:51:48

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: igen, igen. Én annyival egészíteném ki az összefoglalót, hogy a miniszteraszony ha hallgatott volna, bölcs maradt volna alapon hülyeséggel védekezik (és még jó hosszan, mert ha valami hosszú, nyilván van értelme is?). De hát ilyet látunk itthon is :-D
Bővebben összefoglalva annyi a lényeg, hogy törvényileg szabályozott, hogy a kórházakban nem tartózkodhatnak idegenek (mint amilyenek a miniszterek lennének, ha odamennének egy napra dolgozni), illetve a betegjogok és a méltósághoz való jog alapján megilleti a pacienst, hogy ne kezeljék idegenek, ha pl. eü. szakközepesek v. főiskolások mennek, abba is bele kell egyeznie. Meg egyáltalán nem csinálhat egy csomó mindent (ez fel van tételesen sorolva a gondolatjeles résznél) valaki, aki nem a kórház alkalmazottja. Illetve csak a beteg beleegyezésével.
Ez aggályos lenne higiéniailag és fertőzési szempontból is (ha az előbbiek nem lennének elegek????)
Ja és a kórház nem állatkert, ahová bámészkodni járnak az emberek (?????) és ő soha nem kérdőjelezte meg a nővérek és az ü dolgozók munkájának fontosságát, de elsődleges dolog, hogy olyan komoly dolog esetén, mint egy betegség, ne csináljanak belőle színházat a médiának v. maguknak.

Cavalcanti 2012.10.11. 18:59:10

Jézus! Milyen keze van ennek a csajnak?

SillyKohn 2012.10.11. 19:18:33

Volt szerencsém idén 10 napra kipróbálni a szlovák kórházi ellátást. Ami a nővérek kedvességét, segíteni akarását, emberségét illeti, hát bizony lehet, hogy jobban jártam volna a parlamenti képviselőkkel vagy bárkivel. Ezek a nők úgy viselkedtek, hogy a méltán hírhedt SS Totenkopf hadtest tagjai angyalkák lehettek mellettük. Érdekes módon, amikor a puszta életemet féltve az érintett nővérkéknek egy-egy ötvenest adtam, hirtelen annyira megugrott a munkakedvük, hogy egy nap szomjazás után hirtelen inni is adtak! Addig nekem kellett frissen műtötten gyökkettővel kivánszorognom a folyosóra, mert a szobában nem volt vízcsap. Ágytálazásról szó sem volt, az orvos hiába tiltotta a felkelést, a nővér "maga fiatal, ne hagyja el magát, a folyosó vége csak 10 métert" paranccsal megoldotta. A perkálás után viszont csudamód kétágyas szobába kerültem (egyedül), saját WC-vel és a kaja is valahogy megjavult.
Csak az a kérdés, hogy a szegény Kovács néninek, akiről írsz, van-e a nővérek számára 200 EUR-ja (és akkor az orvosokról még nem is beszéltünk).
süti beállítások módosítása