Friss topikok

Blogroll

Hirdetés

Blogajánló

lashee ,2014.12.19. 14:07

1654. A szabad fű felé?

Liberalizálná a büntető törvénykönyv egyes, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre vonatkozó tételeit Tomáš Borec igazságügyi miniszter. A törvénymódosítás végleges formája egyelőre nem ismert, ám annyi már tudható, hogy a „fogyasztót védené”. Azaz az a személy, akit egy füves cigivel kapnak el, nem esne azonos elbírálás alá azzal, akinél egy egész zacskó marihuánát találnak. Afelett valóban érdemes elgondolkodni, hogy egy-egy kíváncsi középiskolás vagy egyetemista jövőjét érdemese eldózerolni, lehetetlenné téve, hogy erkölcsi bizonyítványt igénylő munkahelyen dolgozhasson, azért, mert egy átbulizott éjszaka során elpöffentett egyetlen füves cigit, és pont belefutott egy rendőrjárőrbe. nagyspangli.jpg

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: drog kormány marihuána törvény igazságügyi miniszter drogliberalizáció Tomás Borec

lashee ,2014.12.14. 08:58

1653. Élet és törvényalkotás

Zsigra volt polgármestere kerítés miatt börtönbüntetését tölti, a jelenlegit pedig kedden a bíróság hűtlen kezelés miatt 15 havi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Mivel az ítélet nem jogerős, az ártatlanság vélelmének jegyében Ivan M. leteheti a polgármesteri esküt, tisztségétől csak akkor fosztják meg, ha az ítélet jogerőre emelkedik, annak ugyanis része a választott tisztségektől való kétéves eltiltás is. Egyébként ő volt az, aki az előző választásokat követően országos ismertségre tett szert azzal, hogy gondot okozott neki az eskü szövegének felolvasása. Mostani perében azt vallotta, nem tud írni és olvasni.

Elolvasom 3 hozzászólás

Címkék: roma romák népszavazás települések település Kelet-Szlovákia Martin Fecko Zsigra

· 2 trackback

lashee ,2014.12.07. 16:34

1652. Egy pürrhoszi győzelem margójára

jozefcentestasr_masolat.jpgCsütörtökön az Alkotmánybíróság döntött Jozef Čentéš megválasztott, de ki nem nevezett főügyész ügyében. Sok köszönet nincs benne. Ha Petőfivel feltennénk a kérdést, van-e, ki e nevet nem ismeri?, a válasz vélhetően „nincs” lenne. 2011. június 17-i megválasztása óta csak az Új Szó több mint 200 cikkben foglalkozott Čentéš kálváriájával, melynek végére most úgy került pont, hogy az az állampolgárokban tovább erősítheti az igazságszolgáltatás impotenciájáról, és úgy általában az ország következmények nélküliségéről kialakított elképzelést.

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: ügyész főügyész főügyészség főügyészválasztás Alkotmánybíróság Alkotmány Jozef Čentéš

lashee ,2014.11.30. 10:00

1651. Az elnök beszéde

kiskaparlamentben.jpg

Egyetlen mondatért is megérte Andrej Kiska államfőnek elmennie a parlamentbe. Ezért: „Szlovákiában az emberek nagy részének meggyőződése, hogy az egészségügyben első helyen a politikai érdekek működnek, az egészségügyi berendezések beszállítóinak érdekei, a biztosítók érdekei – csak ezután jönnek valahol az orvosok és az egészségügyi személyzet érdekei, és a páciens a mi egészségügyünkben az utolsó helyen van.”

Kiska beszédében hangsúlyozta, helyzetéből adódóan sem a parlament, sem a végrehajtó hatalom tevékenységébe nem avatkozhat be. Ugyanakkor szimbolikus jelentősége van annak, hogy a fenti mondat az Ország Első Szájából hangzott el. És ezek a szimbólumok fontosak (elszoktunk tőlük az elmúlt tíz évben).

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: beteg kormány kórház parlament korrupció egészségügy elnök közbeszerzés páciens egészségbiztosító államfő Smer Andrej Kiska kliensrendszer klientelizmus

lashee ,2014.11.29. 09:15

1650. Oldódjunk!

Az internetes fórumokon és a közösségi médiában még nem értek véget a választások. Azt, hogy nem mindegyik településen az européer normák szerint zajlott a kampány, az is jelzi, hogy az emberekben iszonyatos feszültségek halmozódtak fel.

A közösségi média pedig lehetőséget teremt arra, hogy a fölös(?) indulatok a jótékony akkumulációs periódus kiiktatásával a világba okádódjanak. Az írás kézirata szerdán került sajtó alá, e napon még mindig voltak, akik a polgármesterek személyét, vagy a képviselő-testületek összetételét oldották. Persze, a traumákat ki kell beszélni, hogy ne nyomasszanak, ne feszítsenek belülről, és vannak, akik azt hiszik, hogy a Facebook az agora.

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: fórum kampány választás szavazás önkormányzat önkormányzati választások önkormányzati választás közösségi média Facebook önkormányzati választások 2014

lashee ,2014.11.14. 08:50

1649. Nem tetszik a rendszer(váltás)?

Jobbára negatívan ítélik meg a rendszerváltást a szlovákiai magyarok, derül ki egy félmérésből. Felmérésekkel persze Dunát lehet rekeszteni, főként így, az önkormányzati választások előtt, ám ezt nem „brit tudósok“ vették fel.

A közvélemény-kutatás két, megbízhatónak mondható társaság, cseh részről a Cseh Tudományos Akadémia, szlovák részről pedig az IVO társadalomkutató intézet készítette, „a volt Csehszlovákiában.“ Az eredmény nem túl szívderítő olvasmány. A lakosság kritikusabban viszonyul a rendszerváltáshoz az öt évvel korábbi, hasonló felméréshez képest. Az emberek úgy vélik, nehezebben lehet befolyásolni a politikai döntéshozatalt, sérül a törvény előtti egyenlőség is. Bizonyosan nem vonatkoztatható el ez attól, hogy a Gorilla-ügy kirobbanása óta egyre inkább lelepleződni látszik oligarchikus demokráciánk.

Elolvasom 3 hozzászólás

Címkék: 1989 felmérés rendszerváltás közvélemény-kutatás kisebbség nemzetiség szlovákiai magyarok bársonyos forradalom

lashee ,2014.11.07. 14:08

1648. Korrupció mint államforma

A héten szemtanúi lehettünk, hogyan omlott össze pár órán belül a kormány korrupcióellenes kommunikációs stratégiája. Hétfő délelőtt Robert Fico kormányfő kedvenc belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal mutatta be az elektronikus közbeszerzési rendszer egy újabb modulját, a közbeszerzéseknél tapasztalható korrupció elleni keresztes hadjárat eszközeként prezentálva. A kormányzati kommunikáció irányítói ezzel akarták pozitívra hangolni a heti kommunikációs tervet, a korrupcióellenes harc mindig jól jön, elvégre annak az egész társadalom a szenvedő alanya. Aztán jött a CT vizsgálat...ctilluszt.jpg

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: kórház korrupció közbeszerzés CT Smer Pöstyé CRZ

lashee ,2014.11.03. 06:58

1647. Egy flashnyi visszaemlékezés

Gondolom, legfeljebb Jozef Čentéš tudná megmondani, mi történt 2010-ben ezen a napon: a Radičová-kormányt kis híján maga alá temető főügyészválasztás első fordulóját tartották.

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: ügyészség főügyész főügyészválasztás Dobroslav Trnka