Friss topikok

Blogroll

Hirdetés

Blogajánló

lashee ,2014.10.17. 14:00

1644. Kilátástalan korrupció

A közbeszerzések terén példátlannak látszó korrupcióról és kliensrendszerről árulkodik az a csehországi és szlovákiai hivatalnokok körében végzett felmérés, amelynek adatait a héten hozták nyilvánosságra.korrupcioilluszt.jpg

A megkérdezettek 85 százaléka szerint a közbeszerzéseket úgy manipulálják, hogy azzal a kiválasztott cégeknek kedvezzenek. Azt pedig, hogy a közbeszerzéseknek több mint a fele manipulált, a hazai hivatalnokok negyede gondolja. Most hüledezhetnénk, megdöbbenhetnénk, felháborodhatnánk, bármelyik megnyilvánulás helyénvaló volna. Egy idegen univerzumból érkezett lény esetében. Akinek viszont a szlovákiai rögvalóság a természetes életkörnyezete, aligha döbben meg ezen. Bár az a 85 százalék kicsit izmosnak tűnhet, de lehetetlennek egyáltalán nem.

Elolvasom 1 hozzászólás

Címkék: korrupció állam közbeszerzés

lashee ,2014.10.16. 20:51

1643. Ultrahangos kutyariasztó tízezerért? Ne légy hülye!

Augusztus vége óta folyamatosan jön a spam mappába, hogy vásároljak ultrahangos kutyariasztót, most csak 9999 forintért. Hát, ennyiért ingyen van, a hülyének is megéri. Elmondom, miért nem fogok. pitbull.jpg

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: spam kutya gázspray kutyatámadás kutyariasztó

lashee ,2014.10.15. 12:00

1642. Vajon mennyit kell járőrözni a rakparton?

Van, hogy úgy jön ki, este 10 körül futok, és a rakparton. Mert van, hogy nem este futok, és van, hogy nem a rakparton. De néha igen. Az elmúlt időszakban arra lettem figyelmes, hogy amikor a nagykémény felől távolodom a lakótelep vége felé, akkor halad el mellettem a városi rendőrség híres, kétnyelvű felirattal ellátott Dacia Dustere. Amikor visszafelé szoktam futni, tehát max. 10 percen belül, akkor a hátam mögül érkezik az állami rendőrség Kia cee’dje. Azaz ugyanazon a darabon, ugyanabban az időben két járőrkocsi halad el. 2nyelvuvarosirendor.jpg

Elolvasom 1 hozzászólás

Címkék: rendőrség járőr városi rendőrség járőrözés Komárom állami rendőrség

lashee ,2014.10.13. 06:59

1641. Októbertől már vannak roma járőrök

romajaror.jpg

Korábban is volt hasonló próbálkozás, de elfogyott a pénz

A rendvédelmi témáktól hagyományosan idegenkedő szlovákiai magyar sajtó ingerküszöbét nem tépte szét, hogy októbertől megindult a roma településőrség projektje, pedig megindult. Jómagam egyedül az Új Szóban láttam egy cikket arról, hogy Rimaszombatban is.

Először is nézzük, hogy miről van szó itt kérem. A belügyminisztérium, Peter Pollák roma kormánybiztos hivatalán keresztül 4,7 millió eurót biztosított arra, hogy roma járőrszolgálat alakuljon. Ha ez elfogy, újabb 6,5 millió EU-s pénzzel dobják meg a projektet.

Elolvasom 1 hozzászólás

Címkék: roma romák cigány cigányok városőrség járőr településőrség

lashee ,2014.10.12. 19:21

1640. A kecske és a király

Ez a blog az ismeretterjesztés elszánt híve. Korábban pár alkalommal írtunk már arról, hogy nem a francia Idegenlégió az egyetlen fegyveres testület Európában, ahol külföldi állampolgárok is szolgálatot teljesíthetnek, hanem ott a spanyol Légió is, melynek neve nemes egyszerűséggel La Legión. (Meg persze ott van a pápa hadserege is, de ha nem vagy svájci, akkor azt bebuktad, ide meg mehetsz.)

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: király díszszemle Spanyolország Idegenlégió Spanyol Légió

lashee ,2014.10.10. 13:40

1639. Tolerancia, Paška elvtárs!

paskaporttasr.jpg

Pavol Paška házelnök, úgy látszik, még negyedszázaddal a rendszerváltás után is nehezen dolgozza fel, hogy több párt is van az országban. Bizonyos kor felett már nehéz szakítani a korábban beidegződött, pártállami reflexekkel, és azzal, hogy az e hazát üdvözíteni hivatott utat nem csak egy párt ismeri.

Elolvasom 1 hozzászólás

Címkék: parlament törvény ellenzék törvényalkotás Smer Pavol Paska

lashee ,2014.10.03. 21:29

1638. Dávidok és Góliát

sdkukongresszus.jpg

Az SDKÚ e hasábokon már több ízben pertraktált agóniája a vártnál jobban járul hozzá a jobboldal atomizálódásához. A párt ifjúsági tagozata – az Új Generáció – a botrányos szombati kongresszus után jelezte, várhatóan kilép, így minden bizonnyal szintén a „felnőttek” között fog helyet kérni a politikai palettán. Sikerére jelen pillanatban valószínűleg csak egy szerencsejáték-függő merne nagyobb összeget tenni, de attól még ott lesznek. 2016 elég messze van a jósolgatáshoz, ám az bizton kijelenthető: a baloldalon nem várható komoly változás.

Elolvasom 2 hozzászólás

Címkék: jobboldal baloldal Smer SDKÚ

lashee ,2014.10.01. 14:00

1637. Törzsi választások

Szlovák polgármesterjelöltek támogatására szólított fel hétfőn a Matica slovenská, a szervezetben ugyanis félelmet keltettek Berényi József szavai. A Magyar Közösség Pártjának elnöke a közszolgálati TASR hírügynökség hírportáljának adott videointerjújában arról beszélt, az önkormányzati választások előtt jegelik az autonómia kérdését. A Matica azonban már november 16-ára tekint, amikor – várakozásai szerint – Berényiék újfent nagy lendülettel előveszik a koncepciót. A Matica felhívása elég „egyszerűre” sikeredett, de jól rámutat az önkormányzati választások „törzsi” jellegére.FOTO-SOMOGYI-VOLBY-VÁLASZTÁSOK21.jpg

Elolvasom szólj hozzá

Címkék: választás önkormányzati választások MKP Matica slovenská önkormányzati választások 2014