Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.07.01. 11:00

1704. Parlamenti előmatematika

Hatpárti parlament alakulna, ha most tartanák a választásokat, derül ki a legfrissebb, május végén végzett, és a múlt pénteken közzétett közvélemény-kutatásból.parlament3tasr.jpg

Bár a fülünkbe csenghet Kovács László volt MSZP-elnök, külügyminiszter és európai biztos a magyar politikai közgondolkodásban és publicisztikában örök érvényt szerző mondata, mely szerint nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem választásokat, így, bő háromnegyed évvel a nagy csata előtt már érdemes odafigyelni a releváns ügynökségek méréseire. Ha megalakulna ez a „közvélemény-kutatott” parlament, a Smernek 66, a Sieťnek 19, a kereszténydemokratáknak 16, az Egyszerű Embereknek és a Hídnak 14–14, a nemzetieknek 12, az MKP-nak pedig kilenc képviselője lenne. A választópolgárok politikusokból való kiábrándultságát mutatja, hogy a még mindig toronymagasan vezető Smeren kívül csak a Sieť tudott sovány, kétszámjegyű eredményt elérni, 10,5 százalékot, ahol az a fél százalék akár mérési hiba is lehet. Az is egyértelműen látszik, hogy a hatalmi pozíció erodálja a Smert. Hol van már a 2012-es, magabiztos, 44,41 százalékos eredmény… Egyelőre úgy fest, a botrányok túlharsogják a közösből bőkezűen osztogatott szociális csomagokat. Kell tehát legalább még egy koalíciós partner, vagy akár kettő is, bár a technokrata Smer valószínűleg az egyszerűbb megoldást fogja keresni, tehát az egypartnerest. Ez – függetlenül attól, hogy Berényiék mit szeretnének – az (éppen öt százalékon mért, tehát nagyon bizonytalan pozíciójú) MKP-t eleve kizárja, mert kettejüknek csak 75 képviselője volna. A többiek partiképesek. És – az SNS-t kivéve – valamennyien a Smer leváltására építik kampányretorikájukat, de olykor azért kilóg a lóláb.

Bár a Híd csepüli a Smert, Bugár Béla a dél-szlovákiai falvakban Robert Kaliňákkal lejt násztáncokat a tűzoltóautók körül, holott sem a belügyminisztériumhoz, sem a tűzoltósághoz semmi köze, nem is parlamenti tisztségviselő. Sima jófejség a Smertől, hogy elviszi őt a haknijaira. Hogy aztán ez önzetlenül történik-e, azt csak ők tudják. A KDH-ban világok harca zajlik a Smert (látszólag) elutasító felső vezetés, és a hatalomra éhes regionális struktúrák között, amelyeknek a Smer legutóbbi parlamenti izmozása ellenére sem kellene kétszer felkínálni a kormányzati szerepvállalást. Az Egyszerű Emberek anarchistái nem alkalmasak kormányzati munkára, a Sieť pedig kezdettől fogva a Fico-ellenességre épít. Így az SNS, és a szűk többség az, ami kézenfekvőnek tetszik.

Azt, hogy Smer nélküli kormány alakul, nehéz elképzelni, de azért próbáljuk meg: ha mindenki elhajtaná Robert Ficót, Andrej Kiska államfő második körben a második legerősebb pártnak adna kormányalakítási megbízást. Az összes többi – öt – pártnak összesen van 84 képviselője. Azaz csak egy össznépi, népfrontos kormány alakulhatna, amelyben a magyar pártok az SNS-szel lépnének koalícióra, és ott lennének az Egyszerű Emberek kormányzati munkára alkalmatlan anarchistái is.
Nem, ennek a kormánynak a működését inkább mégsem akarjuk elképzelni.

szólj hozzá

Címkék: választások parlament felmérés közvélemény-kutatás parlamenti választások

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr657583154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása