Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.04.24. 20:30

1691. Magyarok mindenütt

A szerző eredetileg az őshonos kisebbségekről tartott európai parlamenti meghallgatásról akart írni, de az oldal zárása idején itt még javában „meghallgatóznak”. Így a nem őshonos magyar kisebbségekről fogunk írni. Mert mi, magyarok, mindenütt ott vagyunk a világban.

3320_aloft_brussels_schuman.jpgBrüsszeli szállodánk halljában reggelizünk. Az egyik pincér megkérdezi a szobaszámunkat. Mivel a franciát nem beszéljük, angolul válaszolunk. Kisvártatva érkezik csoportunk egyik tagja, ragyogó arccal mondja, hogy a büfépultnál a lány beszél magyarul. Nyilván Brüsszelben egy magyar pultoslány nem annyira meglepő számomra, mint amennyire egy szegedi egyházi fiúiskolának a diákjai lepődtek meg kurta tanári pályám idején, egy tátrai síkiránduláson, amikor a pultoslány, akinek másodlagos nemi jellegéről a rendelést megelőzően fennhangon, az irodalmi nyelv határait feszegetve elismerően nyilatkoztak, magyarul szólt vissza. A kamaszröhögés nyomban elhalt, és a nagylegények mindjárt kisebbek lettek...

Az, hogy Horvátországban vagy Szlovéniában találkozhatunk magyarokkal, nem annyira meglepő. Mégiscsak a közös birodalmi múlt, meg minden. De szóltak már vissza folyékony magyarsággal egy velencei maskaraboltban és római képeslapárusnál is. Láttam a magyar szó hallatán felragyogni spanyol idegenvezetői arcot Gibraltárra menet, kiderült, hogy a felesége győri, így, ha nem is folyékonyan, de úgy tudott magyarul, hogy a pozsonyi szlovákok megirigyelhetnék.
Magyarul olyan helyeken is beszélnek, ahol azt a legkevésbé várnánk. Marokkóban járva betértünk egy étterembe. Friss házasként úgy ítéltem meg, a pincér az illendőnél nagyobb figyelmet szentel lenge nyári ruhát viselő feleségemnek. „Ha még egyszer rád néz, megverem egy széklábbal” – mondtam. Annál nagyobb volt a meglepetésem, amikor az ételhez széles mosollyal kívánt jó étvágyat. Kiderült, hogy a pincér korábban Budapesten volt kebabárus, s bár repatriált Marokkóba, a magyar fővárost a szívébe zárta.

Így e sorok írója senkit nem szeretne arra buzdítani, hogy ne tanuljon idegen nyelveket, de ha olyan helyre keveredünk, ahol nem beszéljük a helyi nyelvet, akkor sem kell kétségbe esnünk. Biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb belebotlunk egy hazánkfiába, vagy ha nem, akkor legalább valaki olyanba, akinek legalább a nagymamája magyar volt.

13 hozzászólás

Címkék: magyar magyarok kisebbség Brüsszel

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr927430414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eino81 2015.05.05. 09:31:46

Kedvenc sztorim: Prágai tömegközlekedés, tesómmal állunk a buszon, épp nyílik az ajtó, belép két fiatal, mondják: "Tudod, magyarok mindenütt vannak" - erre hátrafordulok: "Igen, itt vagyunk" :)

Eino81 2015.05.05. 09:34:09

Amúgy Brüsszelben és is belefutottam magyarokba a szállódában, nem csoda, az EU fővárosában. Helsinkiben egy katedrálisban megláttam egy "Szegedi Tudományegyetem"-feliratú pólót, odamentem, hogy "Szia, te magyar vagy?", mire a körülötte lévő kb 40 ember elkezdett mosolyogni... Aztán később ezzel a lánnyal pár utcányira laktam Szegeden... Vagy, multinál vagyok, külföldön, egyszer egy német hívás második perce után derült ki, hogy az ottani hívó, szlávos neve ellenére, magyar...

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2015.05.05. 09:45:54

Még a 90-es évek legelején mentünk ki egy családi kirándulásra Besztercebányára Szlovákiába, alig múltam 15. Két testvéremmel fagyizni mentünk és ki voltak téve a fagylalt nevek, amiből azért következtetni tudtunk, melyik milyen ízű lehet. Öcséim mentek előre, hogy majd én fizetek.
Legkisebb testvérem törte a szlovákot és a fagyis hölgy mosolyogva adta oda, amit kért, majd a másik testvérem nehezebben törte a nyelvet, mire a hölgy kisegítette: "Csokit kérsz?"
Meglepődtem, hogy mennyire jól beszélte a magyart, úgyhogy mire én jöttem, feltaláltam magam és visszakérdeztem: "Milyen fagyik vannak?" És ő elmondta magyarul és ezután magyarul is kértem. :-)
Pedig előtte még óvtak akkoriban, hogy annyira ne beszéljek hangosan magyarul, mert ott nem igazán csípik a magyarokat, de ez kellemes meglepetés volt.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2015.05.05. 09:56:29

Csak figyelmeztetésül és/vagy segítségképpen, Dél-Németországban járva minden szállodában találkoztunk magyar pincérekkel, recepcióssal, takarítóval stb. És ezt, többségük elmondása szerint, köszönjük Orbánnak.

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2015.05.05. 10:00:08

az a sztori jut eszembe, amit egy celeb mesélt pár éve. Nyugtot akart a párjával, aztán elrepültek a csendes-óceáni szigetvilágba, napokig hajókáztak és dzsippeztek, míg a világ végén leültek egy kopott kunyhó mellett sörözni, végre itt senki nem ismeri őket, erre a szomszéd asztaltól rájuk köszöntek, hogy jó estét, mi is magyarok vagyunk! :)

2015.05.05. 11:10:44

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Létezik olyan téma, amiből te nem tudnál kihozni egy jó kis orbánozást? Szánalmas vagy.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2015.05.05. 12:36:09

@retrovírus: Menj oda, hallgasd végig őket, és neked sem lesz más a véleményed. Hiszed, nem hiszed, rossz hallgatni, ahogy egy-egy gazdasági menekült elmondja a történetét, szakadt családját stb. És tudod mit mondanak a legnagyobb pozitívumnak? Hogy itt a jól végzett munkáért kijár a megbecsülés, amit otthon ritkán kaptak meg.

DarthVader 2015.05.05. 12:50:19

Életemben először jártam Angliában, a reptérről a szállodába menet a vonatról leszállva és az állomást elhagyva mellettünk elsétál egy nő egy kb 4 éves kislánnyal, és azt mondja, imigyen, szó szerint: "Apa is nemsokára hazaér a munkából...".

tlantos 2015.05.05. 14:14:32

Itt a kornyeken, ugyanmar. Amikor Yogyakartaban az arus egesz korrekt magyarsaggal kozli, hogy mennyit ker a portekaert, es meg ragozni is tudja, hogy csak neked :)

2015.05.05. 20:49:31

@Rézfánfütyülő fűzangyal: És ki nem szarja le ezeket? Piacgazdaság van, nem az orbán szabályozza a piacot. Ha valakinek nincs olyan képessége, ami másoknak pénzt ér, akkor fel fog fordulni, ilyen egyszerű. Tanulni kellett volna, ha meg buta hozzá, akkor legalább legyen egy jól képzett szakmunkás. A te ismerőseid valószínűleg mind unskilled rongy melókon vannak, és ott a pakikkal, románokkal versenyeznek. Ők bárhol, bármilyen rendszerben a rosszabbik végén állnának a hancúrlécnek.

venbanya 2015.05.06. 03:24:14

Mexikó - Playa del Carmen. Sétálunk az utcán a fiammal és a pálinkákról beszélgetünk. Mellettünk megszólal valaki magyarul, hogy milyen finom is az. Kanadába disszidált magyarok nyaraltak épp ott.

Nanenáné 2015.05.06. 08:51:40

@retrovírus:
Nem igazán akartam folytatni, de rávettél. A takarítóra talán igaz, amit mondasz, de a többség pincér, recepciós(min. 2 nyelv) stb.
Csak egy pincér története Nürnbergből:
Szabolcsi kis faluból jött Pestre. Természetesen cigány. Itt felvették egy vendéglátóipari szakiskolába. Végzett pincér lett, letette a középfokot angolból, de állást legfeljebb egy-egy kiskocsmában kapott. Kiment németbe, egy évet mosogatott és közben megtanult németül. Jelentkezett egy 5 csillagos szállodába. Felvették. Mos, két év után, előléptették.
Szabolcsban egy 5 tagú, 3 gyerek+ 2 munkanélküli, családot tart el, de a nagyobbakat biztatja, jöjjenek ki.
Na milyen?
Vagy meséljem a müncheni, szintén cigány recepcióst 3 nyelvtudással ( a magyar itt nem nyelv)?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2015.05.06. 08:52:20

@retrovírus: Nem igazán akartam folytatni, de rávettél. A takarítóra talán igaz, amit mondasz, de a többség pincér, recepciós(min. 2 nyelv) stb.
Csak egy pincér története Nürnbergből:
Szabolcsi kis faluból jött Pestre. Természetesen cigány. Itt felvették egy vendéglátóipari szakiskolába. Végzett pincér lett, letette a középfokot angolból, de állást legfeljebb egy-egy kiskocsmában kapott. Kiment németbe, egy évet mosogatott és közben megtanult németül. Jelentkezett egy 5 csillagos szállodába. Felvették. Mos, két év után, előléptették.
Szabolcsban egy 5 tagú, 3 gyerek+ 2 munkanélküli, családot tart el, de a nagyobbakat biztatja, jöjjenek ki.
Na milyen?
Vagy meséljem a müncheni, szintén cigány recepcióst 3 nyelvtudással ( a magyar itt nem nyelv)?
süti beállítások módosítása