Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.03.10. 13:42

1678. Agresszív vidéki káderek

Vladimír Jánoš a Smer újabb fekete báránya. Az egyébként nem túl aktív, így nem is nagyon közismert – egy a nyolcvanháromból típusú – honatya azzal szerzett napok alatt sajnálatos ismertséget, hogy állítólag terrorizálta családját.
A vizsgálat most kezdődött, így Jánošt is megilleti az ártatlanság vélelme, pálcát törni felette így korai volna, bár ha csak a fele is igaz annak, amit a családja állít, akkor a helyzet elég szörnyű, főleg, hogy ilyen háttérrel a parlamentbe lehet kerülni.vladimirjanostasr.jpg

A Jánoš-ügynek – mert ügy, az most már van – több olvasata is lehet, mi a jelen keretek közt egy pártszintű interpretációra teszünk kísérletet. Az eset főbb vonalaiban emlékeztet a később bizonyítékok hiányában és a tanúk emlékezetének megkopása miatt felmentéssel végződött Ján Kvorka volt smeres parlamenti képviselő ügyére, amely az előző Fico-kormány idején robbant ki. Kvorka a rossz nyelvek szerint egy fiatalabb roma lánnyal tartott fenn kapcsolatot, amit a hölgy partnere nem nézett jó szemmel, és megrongálta Kvorka autóját. Erre az válaszként elrabolta és bántalmazta a férfit. A Kvorka-ügy ebben a narratívában jelent meg a közbeszédben. Ez még az első – SNS-es, HZDS-es, tehát bunkó – Smer-kormány idején történt. A parlament az ügyészi kezdeményezés ellenére sem adta ki az erőszakos képviselőt a rendőrségi vizsgálatra. Az ügy ugyan még a nem képviselő Kvorkával történt, ám utána négy évig védte őt a mentelmi jog. Sőt, még a 2010-es listán is befutó helyet kapott, ha akkor is Ficóék nyertek volna, és a képviselők egy részének mandátuma kormányzati pozíciók betöltése miatt felszabadult volna, pótképviselőként ott ült volna újabb négy évre. Azonban 2010-ben másként alakultak a történések, így, alapos késéssel megindulhatott a vizsgálat, mely aztán 2013 novemberében zárult le, „a be nem bizonyított bűnösség egyenlő a bebizonyított ártatlanság” elvének alkalmazásával. Az ügy mindenesetre 2009-es kirobbanásától árnyékot vetett a Smerre, és erősítette azt a képet, hogy a különböző hölgyekkel, különböző, félreérthető (félreérthetetlen?) helyzetekben lefotózott pártelnökkel az élet a bunkó macsók pártja, akik a fővárosban kultiváltabbak, vidéken azonban ütnek is, ha kell.

A párt tanult ebből. Győzelme a 2016-os választásokon valószínű, az egyedül kormányzás lehetősége nem, a viszonyok mások, mint 2006 és 2010 között, a családon belüli erőszak pedig egy társadalmilag különösen érzékeny téma. Ha az első Fico-kormány idején robbant volna ki az ügy, valószínű, Jánošt is felfogja a smeres védőháló. Azonban ebben a helyzetben, és a Kvorka-ügy után már nem lehetett tolerálni egy Jánoš-ügyet is, ezért a képviselőt – legalábbis hazai léptékkel, és Kvorkához képest – pillanatok alatt „leszerelték”.

Most már csak remélhetjük, hogy a vizsgálat nem fog évekig húzódni, és nem kvorkai döntés fog születni.

szólj hozzá

Címkék: parlament képviselő családon belüli erőszak Smer Ján Kvorka Vladimír János

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr507256877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása