Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.03.06. 14:01

1677. Az ideológiai ballasztról

Miniszterelnökünk, aki nem vette észre a bársonyos forradalmat, az oktatási minisztériumban tartott ellenőrző napot is arra használta fel, hogy a múltba révedjen. Ezúttal azt állapította meg, hogy 1989 előtt a felsőoktatás is jobb volt. Szerencsére azért az arányérzékét nem vesztette el teljesen, hozzátette: ha az ideológiai ballasztot félretesszük.


Az 1989 előtti rendszer iránti sóvárgást csak a generációváltás oldhatja fel, bár feltételezhető, hogy akik a háromkoronás tejet sírják vissza, azok sem akarnának újfent szarukeretes szemüvegű, gumitalpú, makkos cipős ideológiai titkárokat vagy munkásőr-alakulatokat minden járásba, a volt rendszer látszatstabilitása az, ami negyedszázad után feledteti velük az árnyoldalakat. Ezzel együtt sem várnánk egy demokratikus ország kormányfőjétől, hogy fátyolos szemekkel gondoljon egy totalitárius rendszerre, de Robert Ficótól ezt már megszokhattuk.

Fico hamisan villantja fel egy pragmatikus múltértelmezés lehetségességét. Ha félretesszük az ideológiai ballasztot, akkor jó, hogy 1989 előtt nem voltak „repülő professzorok”, akiket az egyes szakok akkreditációjához több egyetem is „használ”. Ha félretesszük az ideológiai ballasztot, akkor jó, hogy a felsőoktatási szférában dolgozók csak a tudománynak és a kutatásnak szentelhették idejüket. Talán még nem volt olyan régen, hogy ne emlékezzünk rá, mekkora felzúdulást váltott ki Európa-szerte, amikor az időközben meghalt Jörg Haider a Harmadik Birodalom foglalkoztatáspolitikájáról szólt elismerő hangnemben.

Az ideológiai ballaszttól ugyanis nem tekinthetünk el, mert az ideológia nem ballasztként volt jelen a totalitárius társadalmakban, hanem a társadalom alapértékeit határozta meg. Lehet, hogy a tanárok több időt tudtak a kutatásra és a publikálásra fordítani, ebből azonban vajmi keveset profitálhattak mindazok, akik éppen ideológiai okokból maradtak ki a felsőoktatásból, esetleg csak levelezőn tanulhattak, vagy olyan szakirányban, amin eredetileg nem akartak, de nem megfelelő pedigréjük miatt nem kerülhettek be. Azt azért szívesen megkérdezném Robert Ficótól, esetükben hogyan tekintsünk el az ideológiai ballaszttól?

2 hozzászólás

Címkék: felsőoktatás rendszerváltás kommunizmus Robert Fico Smer

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr527246073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.03.06. 21:24:42

AHOL 7U-8 MILLIÓ EMBER NYOMOROG, AZ NEM RENDSZERVÁLTOZÁS...., HANEM RABSZOLGATARTÓ RENDSZER KIÉPÍTÉSE !!!!!
ÉS ENNÉL.......OKTÁVOKKAL JOBB VOLT A SZOCI-RENDSZER !!!!!

♔bаtyu♔ 2015.03.07. 08:51:04

Van egy gyanúm, hogy összességében a Kádár rendszerben aki akart, nagyobb arányban kerülhetett be a felsőoktatásba mint most.

Ami pedig az ideológiát illeti, nézzünk akkor egy gyereket a palesztin menekülttáborból.

Szóval Fico-nak akár simán igaza is lehet.
süti beállítások módosítása