Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.02.27. 17:30

1675. A nemzeti önismeret hiánya

Vasil Biľak szobrát az a Peter Kalmus öntötte le vörös festékkel, aki Esterházy János kassai mellszobrát vécépapírral dobálta meg az avatása napján, blaszfémiába fullasztva az egyébként méltóságteljes ünnepséget, így örömünk nemlehet felhőtlen a „népi igazságtétel” felett.
Szobrok, emlékművek megrongálásáról olvasva a kultúremberben visszás érzések támadhatnak. Eszünkbe juthatnak az afganisztáni Bámijánvölgyben T–72-esekkel szenvtelenül rommá lőtt Buddha-szobrok éppúgy, mint Mária Terézia pozsonyi szobra, amely nem élte túl a találkozást a cseh légiókkal, a román felirattal „kiegészített” kolozsvári Mátyás-szobor, neuralgikus közép-európai térségünkből megannyi példát tudnánk még említeni… Igaz, ezek szobrok voltak. Biľak büsztje meg egy rossz vicc. E sorok írója, minden általános jellegű szoborrongálás-ellenes fenntartását fenntartva ezúttal a földgyaluért kiáltókkal van. Mert vannak dolgok, amiket nemlehet relativizálni. bilakszobor.jpg

Vasil Biľakot jogerősen soha nem ítélte el törvényes szlovák bíróság, simán kapott volna erkölcsi bizonyítványt. Lehet, hogy a kis északkelet-szlovákiai falu polgármestere az államférfit, esetleg az alig négyszáz lelkes település legmagasabbra jutott – még egyszer hangsúlyozzuk, jogi szempontból feddhetetlennek minősülő – emberét látta benne. Ez esetben valószínűsíthetjük, hogy Ján Štefanco talán nem a világ legokosabb embere. A szobor „Az igazság igazság marad” feliratát látva azonban arra kell gondolnunk, a helyzet még ennél is rosszabb. Idegen állam hadseregét az ország területére hívni akkor is hazaárulás, ha ezt a hazai igazságszolgáltatási rendszer töketlensége és/vagy kommunista káderekkel való átszőttsége miatt Biľak életében nem sikerült kimondani. Biľak közvetlenül felelős az 1968 utáni neosztálinista normalizációért. Ennek áldozatai és károsultjai köztünk élnek, szobrot emelni Biľaknak az ő szemberöhögésük, illetve a már elhunytak emlékének meggyalázása.

Ma Szlovákiában, ha fel akarnak állítani egy szobrot, akkor felállítják. Jó példa erre a komáromi Cirill és Metód-szoborcsoport, amelyet az önkormányzat tiltakozása ellenére is felállítottak, kétszer is. De zavartalanul dacol az idővel a hazaárulás miatt kivégzett Jozef Tiso szlovák elnök csekeji szobra is, a vele egy perben távollétében halálra ítélt Ferdinand Ďurčanskýt is szoborba öntötték szülőfalujában. Egy szoborállítás tehát megakadályozhatatlan, főként, ha az önkormányzat hathatósan aszszisztál hozzá. Gátat csupán a félmúlttal való szembenézésből fakadó helyes nemzeti önismeret szabhatna.

szólj hozzá

Címkék: szobor kommunista szoborrongálás Szlovákia szoborrombolás Esterházy János Vasil Bilak Peter Kalmus

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr617224405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása