Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.02.18. 22:07

1672. Küszöbfaragók

Csütörtökön, a parlamenti kérdések óráján még visszaköszönt a sikertelen népszavazás kérdése, amelyet már mindenki igyekezne lassan „lekeverni”, kivéve azokat, akik lehetőséget látnak abban, hogy a még megmaradt gyenge szelet saját vitorláikba fogják.

Nem véletlen, hogy Miroslav Kadúc, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselője intézett kérdést Robert Kaliňák belügyminiszterhez. Igor Matovič pártjának agendájában a népszavazási küszöb csökkentése már huzamosabb ideje szerepel. Először 2012-ben jelentkeztek az elképzeléssel, amelyet akkor az Alkotmány módosításával szerettek volna elérni – mint tudjuk, sikertelenül.

Kaliňák valószínűleg átérezhette a kérdés és a téma súlyát, mert azt válaszolta, a népszavazási küszöb csökkentéséről népszavazáson kérdezné meg az állampolgárokat. Remélem, ezért a mondatért hó végén nem felejt el jutalmat adni a beszédírójának.

Az Egyszerűek svájci párhuzama sántít. Arra hivatkoznak, hogy ott sincs érvényességi küszöb. Azonban a svájci demokrácia minőségét egyelőre nem lehet összehasonlítani a szlovákiaival. Náluk a népszavazás a közvetlen demokrácia régóta bevett eszköze. Nálunk meg, mi is? Valamiféle rossz imázsú csodabogár, rendszeridegen elem, amivel – ezt az előző referendumok igazolták – nem nagyon tudunk mit kezdeni. Az egyik megoldás, amelyet szintén több párt javasolt már, a referendumok összekötése valamilyen más választással. Ha már úgyis urnához járul az állampolgár, dobjon abba a másikba is valamit. Ez az „árukapcsolásos” módszer a részvételi arányokon vélhetően javítana, ugyanakkor továbbra is a választó kiskorúsításán alapszik, azt feltételezve, hogy egyébként nem lehet őt bevinni a szavazóhelyiségbe.

A küszöb lefaragása vagy eltörlése mellett érvelők gyakran hangoztatják, hogy ha a parlamenti, európai parlamenti és más választások bármilyen siralmas részvétel esetén érvényesek, akkor a népszavazást semkellene a szavazóképes lakosság felének részvételéhez kötni. Míg azonban az előző esetekben valamilyen közvetett hatalomgyakorlási formáról döntünk, addig népszavazást – elméletben – csak össztársadalmi szinten, fontos kérdésekben lenne szabad kiírni, ahol a társadalmi konszenzus megléte indokoltabb.

Talán nem a népszavazás intézménye mesterséges életben tartásának útjait kellene keresni, hanem a társadalomnak kellene felnőnie az intézményhez. Ez a nehezebb. Sok időt kíván, s valószínűleg még néhány sikertelen népszavazást is jelent.

szólj hozzá

Címkék: népszavazás referendum

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr227187387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása