Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.01.07. 23:31

1660. Kozmetikai támogatás

Lassan hétévnyi ismerettel rendelkezünk Robert Fico kormányzásáról, ennek alapján joggal feltételezhetjük, hogy a kormányhivatalban létezik egy „kozmetikai” részleg, amely látszatintézkedések kidolgozásával foglalkozik.

Ilyen például a januártól életbe lépett, „első szociális csomag” részeként realizálódó kutatási és fejlesztési támogatás is. Ennek értelmében reális költségeiken túl a vállalkozók további 25 százalékot írhatnak le a kutatásra és fejlesztésre fordított összegből, 25 százalékot a közép- és főiskolai végzettséggel rendelkező új alkalmazottaik első éves bérköltségeiből, és további 25 százalékot a kutatásra és fejlesztésre fordított költségek éves növekedése alapján. Az elképzelés önmagában dicséretes, hiszen ha ki akarunk törni az olcsó futószalagország imázsából, az csak a tudomány és a fejlesztés támogatásával lehetséges. Azonban ezt az intézkedést a miniszterelnök és a pénzügyminiszter által a hazai vállalkozó környezet megváltásaként prezentálni erős aránytévesztés, mivel a hazai vállalkozói réteg rendkívül szűk szegmense profitálhat csak belőle. A többieknek maradnak a rendkívül magas járulékterhek, a potenciálisan növekvő adóterhek, és az állandó ellenőrzések.

Peter Kažimír pénzügyminiszter azt is megígérte, ha az ország pénzügyi lehetőségei megengedik, szeretnék csökkenteni az adókat és a járulékokat. Kažimír pénzügyér eddigi tevékenységét szemlélve elmondhatjuk, a fenti mondatban a kulcsszó a „ha”. Az alapján, amit a kormány eddig a vállalkozók érdekében tett, még a legnaivabbak sem gondolhatják, hogy a vállalkozói környezet javítása prioritás lenne. Ez megmutatkozik az olyan érzéketlen törvényekben is, mint például a jelen csomag részeként hatályba lépett intézkedés, melynek alapján a minimálbért keresők nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot. (Az egészségügyi ellátás azonban számukra sem lesz ingyenes, ugyanazok dobják rá össze a pénzt, akik az ingyenvonatozásra is – a többiek.) A hasonló összeget kereső, például az építőiparban gyakran kényszervállalkozóként foglalkoztatott kisvállalkozókat azonban kihagyták a kedvezményezettek sorából. Ez csak egy intézkedés, mely azonban jól demonstrálja a kormány hozzáállását. Ha csak az előző évek intézkedései között szemezgetve hozzávesszük ehhez az adatvédelmi törvény körüli szerencsétlenkedést, az emelkedő járulékterheket, a kft. alapítás megnehezítését, a minimáladót, mindezek negatív összhatása mellett a nagy csinnadrattával beharangozott kutatási-fejlesztési támogatás hatása eltörpül.
Ha ezt a tendenciát általánosítani próbáljuk, elmondhatjuk, hogy 2015 sem lesz a vállalkozói környezet masszív javulásának éve.

szólj hozzá

Címkék: kormány támogatás vállalkozás vállalkozó Robert Fico Peter Kazimír

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr767052147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása