Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.11.14. 08:50

1649. Nem tetszik a rendszer(váltás)?

Jobbára negatívan ítélik meg a rendszerváltást a szlovákiai magyarok, derül ki egy félmérésből. Felmérésekkel persze Dunát lehet rekeszteni, főként így, az önkormányzati választások előtt, ám ezt nem „brit tudósok“ vették fel.

A közvélemény-kutatás két, megbízhatónak mondható társaság, cseh részről a Cseh Tudományos Akadémia, szlovák részről pedig az IVO társadalomkutató intézet készítette, „a volt Csehszlovákiában.“ Az eredmény nem túl szívderítő olvasmány. A lakosság kritikusabban viszonyul a rendszerváltáshoz az öt évvel korábbi, hasonló felméréshez képest. Az emberek úgy vélik, nehezebben lehet befolyásolni a politikai döntéshozatalt, sérül a törvény előtti egyenlőség is. Bizonyosan nem vonatkoztatható el ez attól, hogy a Gorilla-ügy kirobbanása óta egyre inkább lelepleződni látszik oligarchikus demokráciánk.

Szlovákiában a megkérdezettek 51 százaléka értékeli pozitívan a rendszerváltást. Ezt most el lehetne ütni azzal, hogy akkor a maradék váltson jegyet Vietnamba, Kubába, Kínába, a keményvonalasok és volt nómenklatúra-káderek meg egyenesen Észak-Koreába, és élvezzék ott tovább a rendszer áldásait. Azonban az 51 százalék döbbenetesen alacsony szám a poénkodáshoz. És ez nem azt jelenti, hogy az ország lakosságának fele kommunista lenne – hiszen akkor a KSS-nek alkotmányos többsége lenne a parlamentben, amelyet azonban, szerencsére, csak trolibuszból láthatnak a párt tagjai. Az eredmény azt jelenti, hogy a fél országnak nem jött be a rendszerváltás.

Főként a már említett KSS szimpatizánsai, a 65 év felettiek, Nyitra és Besztercebánya megye lakói ítélik meg negatívan a változásokat, valamint a magyar kisebbséghez tartozók. A magyarázat pedig valószínűleg nem az önsorsrontásban, a turáni átokban vagy a néplélekben keresendő. A rendszerváltás óta az ország déli részén kevés pozitív dolog történt, hiányoznak a zászlóként lobogtatható szlovákiai magyar - elsősorban gazdasági - sikertörténetek, pedig két és fél cikluson át kormányzati képviseletünk is volt... Ezt úgy is mondhatnánk, hogy amikor még Szlovákia tátrai tigris volt, akkor az a tigris elsősorban tátrai volt, s csak azután tigris… A felmérést reprezentatív mintán végezték, azaz nem csupa szociológust és politológust szólítottak meg, akik kultiváltan elmondhatták volna, hogy a szabadság és a demokrácia mennyire jó dolog, bár az első 25 évnek még vannak hibái, de mire a parlamentünk az angollal lesz egyidős, tán' kinőjük. Felerősödött az a szólam, amely a környezetünkben tapasztalható, elsősorban egészségügyi és szociális problémákért a rendszert teszi felelőssé. Innen pedig már csak egy lépés a „régen minden jobb volt“ hamis nosztalgiája. Szóval a látszat ellenére sem vagyunk a 2,7 millió kommunista országa. Csak van, akinek még szokni kell ezt az „új“ rendszert.

3 hozzászólás

Címkék: 1989 felmérés rendszerváltás közvélemény-kutatás kisebbség nemzetiség szlovákiai magyarok bársonyos forradalom

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr646895441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKinney 2014.11.15. 13:07:34

hát ez most tényleg reális elégedetlenség, nem csak valami magyarkodó búbánat. dél szlovákiát pofátlan módon kurvára elkerülték a fejlesztések, elég csak arra utalni hogy húsztonnásnál nagyobb autóval győr és pest között nincs átjárás a dunán. és akkor menj végig a rugótördelő betonlapokon vámosszabadi és nagymegyer között, azt az "utat" moldáviában is szégyellenék. persze ebben a magyar kormány is nyakig benn van, a rohadt köcsögök. Nitroglicerines tartálykocsira kéne kötözni őket és úgy végighajtatni velük azt az utat.

kvadrillio 2014.11.15. 14:17:36

"van, akinek még szokni kell ezt az új rendszert " ??? ...6...MILLIÓNAK ???!...NOOOOOOORMÁÁÁÁLIS ???????

MÁS.
Obama szerint az orosz agresszió fenyegeti a világot
MTI2014. 11. 15. 09:35
127komment
Címkék:

Barack Obama
G20

Ismét élesen bírálta az amerikai elnök Oroszországot az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Barack Obama a G20 csoport szombaton megnyílt ausztráliai csúcsértekezlete előtt azt mondta, „az orosz agresszió fenyegetés a világnak, ahogy azt a maláj utasszállító repülőgép megdöbbentő lelövése is jelzi”.

Az Egyesült Államok szorgalmazza a szerencsétlenség okozóinak felelősségre vonását – mondta az amerikai elnök, aki együttérzését fejezte ki a 38 ausztrál áldozat hozzátartozóinak. „A világ egyetlen szuperhatalmaként Amerika vezetni fogja a nemzetközi közösséget Oroszország Ukrajna elleni agressziójával és más veszélyekkel szemben is” – jelentette ki, példaként említve az ebola elleni harcot."""

JAHHH......TUGGYUK, HOGY Ő A VIULÁG...FALKAVEZYYYRE !!!...MOST....MÉG.......DE !

GONDÚKOGGYONMÁÁÁÁ!!!!!

AMIKOR 2 TORNYÁT LEDÖNTÖTTÉK, AZ EGÉSZ VILÁG...(TERRORISTÁI)...ELLEN HÁ-BORÚT INDÍTOTT !

AZ OROSZOKAT A II. VILÁGHÁBORÚBAN LEROHANTÁK A NÉMETEK....

NEM FOGJA MEGENGEDNI, HOGY EZ MÉG EGYSZER MEGTÖRTÉNJEN !!!

TÖBB MEGÉRTÉST.....FALKAVEZÉR (JELEN...MÉG...).....ÚR !!! :)

kvadrillio 2014.11.15. 14:34:28

Nemzetstratégiai jelentőségű a Welt 2000 megvétele
Index
2014.11.14. 22:42
Kapcsolódó cikkek (2)

Az állam megvette a Welt 2000 Kft.-t
Az állammal üzletelt, másnap meghalt

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítik a Welt 2000 állami megvásárlását, az erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A WELT 2000 megvétele azért nemzetstratégiai jelentőségű a kormány indoklása szerint, mert korábban olyan fejlesztéseket találtak ki, amihez szükségük van a cég informatikai rendszerére. Hogy amúgy a vásárlás okoz-e kárt a fogyasztóknak, és torzítja-e a versenyt, nem tudhatjuk meg, tavaly óta a versenyhivatal ugyanis már nem vizsgálhatja azokat az összefonódásokat, amelyeket a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek nevez.

.HMMM....HA EZ A MAFFIA-MÓDSZER IGAZ, AKKOR A KORMÁNY TAGJAIT NEMSOKÁRA BISSAU GUINEAI BÉRGYILKOSOK FOGJÁK LEVADÁSZNI.......
süti beállítások módosítása