Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.11.07. 14:08

1648. Korrupció mint államforma

A héten szemtanúi lehettünk, hogyan omlott össze pár órán belül a kormány korrupcióellenes kommunikációs stratégiája. Hétfő délelőtt Robert Fico kormányfő kedvenc belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal mutatta be az elektronikus közbeszerzési rendszer egy újabb modulját, a közbeszerzéseknél tapasztalható korrupció elleni keresztes hadjárat eszközeként prezentálva. A kormányzati kommunikáció irányítói ezzel akarták pozitívra hangolni a heti kommunikációs tervet, a korrupcióellenes harc mindig jól jön, elvégre annak az egész társadalom a szenvedő alanya. Aztán jött a CT vizsgálat...ctilluszt.jpg

Még aznap este minisztert menesztett Robert Fico, ám a történteket mégsem nevezhetjük vezéráldozatnak. Zuzana Zvolenská ugyanis csak névleg volt tárcavezető. Valójában annyira vezethette az egészségügyi minisztériumot, mint annak idején Magyarországon a jobboldali sajtó kedvelt céltáblája, Göncz Kinga külügyminiszter a Kovács-katonákkal teli Külügyminisztériumot. Hadsereg nélküli tábornok volt, s mint ilyen, könnyen feláldozható. Ez lett a veszte, miként Fico egy másik miniszterének, Tomáš Malatinskýnak, akiről ma legfeljebb annyit tudunk mondani, hogy a csokornyakkendőt preferálta. Ugyanezen a héten a parlament smeres többsége nem szavazta meg, hogy rendkívüli ülést tartsanak a gazdasági minisztérium által felügyelt MH Development állami vállalatról. Ennek az állami cégnek a vezetője bérelt autót saját magától, illetve fizette ki közpénzből a rá kiszabott bírságot. A kormánytöbbség azonban mégsem akarta, hogy nagy nyilvánosság előtt beszéljenek arról, milyen üzelmek is folytak ennél az állami vállalatnál.

A két ügynek látszólag semmi köze egymáshoz. Ez nem a lernéi, hanem a szlovákiai korrupciós hidra két feje a számtalan közül. A test közös a víz alatt. Az MH Developmentnél egyelőre csak az autóbérlési ügy bukott ki,de az előző Fico-kormány idején is egy smeres prominens vezette, így a napokban akár újabb csontvázak is előkerülhetnek. Ladislav Košecký esete az ugyanilyen ügybe, csak más állami cégnél belebukó Jozef Medveďéhez hasonlóan a telhetetlen csinovnyik példája. Ezt már ismerjük a múltból, ők azoknak a tsz-elnököknek a szellemi unokái, akik az aratásból hazatérő traktorokról a saját házuk előtt is lerakattak egy-két zsákkal. Annak ismeretében, hogy mennyi állami vállalat vagy állami fenntartású intézmény van, még belegondolni is félelmetes, mi bukna ki, ha valaki ezzel komolyan kezdene foglalkozni.

A CT-ügy viszont rendszerhiba, bár az indíttatás ott is hasonló: meggazdagodni az állam, tehát a köz kárára. Hogy didaktikus, populista és irritáló legyek: az ön adójából. Ha a korrupció az, amit eltitkolni próbálnak, felmerül a kérdés, a most éppen kibukó pöstyéni kórházi CT berendezés ügyét korrupciós ügynek tekinthetjük-e, ha annak minden részlete nyilvános? Az interneten bárki számára elérhető Központi Szerződés jegyzékben a színén kívül mindent megtudhatunk ama bizonyos tomográfról, még azt is, hogy legfeljebb 204 kilós pácienst lehet beletuszkolni, és az asztal 185 millimétert mozdul másodpercenként. Épp hogy csak a színe nincs ott.

Ha alacsony a vérnyomásunk, és több időt szentelünk a jegyzék tanulmányozásának, megállapíthatjuk, hogy egy bizonyos számítástechnikai óriás a többieknél jóval sikeresebb az állam számítógépekkel való ellátásában, egy másik cég pedig a takarításban. A szerződések formailag rendben vannak, a közbeszerzési eljárás is - főként, ha csak egy pályázó indult -, de… És itt az a de, amely első körben éppen az állam által fenntartott, úgymond független ellenőrzési mechanizmusok felelősségét veti fel, másodsorban a sajtóét és a civil szféráét. Mert amit most látunk, az a korrupciós jéghegy csúcsánál is kevesebb: ez mind hivatalosan, „lepapírozva“ történik. Így csak találgathatjuk, mekkora is lehet a korrupció valódi mértéke.

Happy end nincs, nem jön Héraklész, hogy agyonverje a hidrát. Amíg a kormányzat érdeke ennek a rendszernek a fenntartása, lehet, hogy egy-két hálapénzt átvevő orvos, vagy az ügyintézés felgyorsítását borítékért ígérő hivatalnok mutatóba lelebukik, de érdemi változás nem várható.

szólj hozzá

Címkék: kórház korrupció közbeszerzés CT Smer Pöstyé CRZ

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr436875125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása