Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.10.13. 06:59

1641. Októbertől már vannak roma járőrök

romajaror.jpg

Korábban is volt hasonló próbálkozás, de elfogyott a pénz

A rendvédelmi témáktól hagyományosan idegenkedő szlovákiai magyar sajtó ingerküszöbét nem tépte szét, hogy októbertől megindult a roma településőrség projektje, pedig megindult. Jómagam egyedül az Új Szóban láttam egy cikket arról, hogy Rimaszombatban is.

Először is nézzük, hogy miről van szó itt kérem. A belügyminisztérium, Peter Pollák roma kormánybiztos hivatalán keresztül 4,7 millió eurót biztosított arra, hogy roma járőrszolgálat alakuljon. Ha ez elfogy, újabb 6,5 millió EU-s pénzzel dobják meg a projektet.

A roma járőrök este 10 és reggel 6 között fognak járőrözni, főként a gettókban. Értelemszerűen fegyvertelenül. Feladatuk a közrend fenntartása, és a szabálysértések, bűncselekmények megelőzése lesz. Persze, a szolgálat tagjai lehetnek nem romák is, így a roma járőr kifejezés nem teljesen helyes, de hát a gettókban zömmel ők élnek, így a járőrök is valószínűleg az ő soraikból fognak kikerülni.

A jelentkezőnek feddhetetlennek kell lennie, és legalább befejezett alapiskolai végzettséggel kell bírni, meg tudnia kell szlovákul. Első körben 450 embert szeretnének alkalmazni.

Korábban egy pozsonyi rendőr ismerősöm mondta, azért szereti a kínaiakat, mert azokkal nincs semmi baj, a dolgokat egymást közt intézik el. A belügy koncepciója is erre hajaz. Azaz az állami erőszakmonopólium kiszervezésére tett kísérletet láthatunk. Persze, messze nem olyan szinten, mint az amerikai Academi (lánykori nevén: Blackwater) esetében, hiszen az magáncég, ez meg megmarad állami cuccnak, de nem rendőrség, és elég korlátozottak, a városi rendőrnél, és a biztonsági őrnél is kisebbek a jogköreik.

Mondhatnánk, hogy adjunk neki egy esélyt, elvégre nem a mi pénzünkből van, de hát az EU pénze, az ki pénze…? Szóval csak remélni tudjuk, hogy a szociális vállalatoknál hatékonyabbak lesznek.

És még egy intés a kollégákhoz, ha netán írnának róla. Mivel a szolgálat neve „občianske hliadky” állampolgári járőrök tükörfordításban, erős a kísértés, hogy polgárőröknek fordítsuk őket. Ne tegyük! A polgárőrök ugyanis nem állami alkalmazottak, szabadidejükben, térítésmentesen végeznek járőrtevékenységet. Ezek pedig alkalmazottak, akiknek éjszaka van a munkaidejük. Az ő esetükre a magyar terminológia a városőrség kifejezést használja, bár azok önkormányzati és nem állami alkalmazottak, de még mindig ez a legjobb.

1 hozzászólás

Címkék: roma romák cigány cigányok városőrség járőr településőrség

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr506784915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.10.13. 18:23:23

"A jelentkezőnek feddhetetlennek kell lennie, és legalább befejezett alapiskolai végzettséggel kell bírni, meg tudnia kell szlovákul. Első körben 450 embert szeretnének alkalmazni."

Jajjajjjjj
süti beállítások módosítása