Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.06.23. 06:58

1618. Irány merre?

A Smer szavazóinak, akik között szép számmal akadnak szlovákiai magyarok is, már csak szomatig kell aggódniuk kedvenc pártjuk irányvonalának alakulásáért. Robert Fico pártja a fővárosban ül össze, és lesz miről beszélniük három félresikerült választás után.

Fico pozíciója a sikertelen elnökválasztást követően érezhetően meggyengült, de a párton belül nem tudott vagy nem is akart magának utódot kinevelni. A párt szponzorainak így a sikertelen elnökválasztás után legalábbis azon nem kell törni a fejüket, hogy az egymással viaskodó koronahercegek közül a továbbjutóval is olyan zavartalan lenne-e az együttműködés, mit a jelenlegi elnökkel. Fico a kormányzati megbízatása félidejében bejelentett elnöki vágyakkal azt üzente híveinek, már nem érdekli a kormányzati munka, amit a gondolkodó Smer-szimpatizánsok egy része bizonyosan nehezen fog megbocsátani neki. A fanatikus rajongókat semmi sem tántoríthatja el, ők azonban egyre kevesebben lesznek. A pártnak legfeljebb az adhat némi magabiztosságot, hogy a baloldali elkötelezettségű szavazók számára nincs más alternatíva azok után, hogy a Smer bekebelezte a teljes baloldali politikai spektrumot. Akik kimaradtak: tizedszázalékokban mérhető támogatottságú törpepártok és Szlovákia Kommunista Pártja. Nem fenyegetik Ficóék pozícióit. Pedig valószínűleg a szlovák(iai) társadalomban is lenne igény egy „rendes” baloldali pártra, a milliomosok és szakszervezetisek kényszerű együttélését megvalósító Smer aligha nevezhető fenntartások nélkül ilyennek.

A pártot hatalmi harcok feszítik. Ugyanaz alkotmányos többségtől karnyújtásnyira igyekeznek a pártról mint monolitikus struktúráról beszélni, azonban legalább négy erővonal feszül egymásnak: a területi alapon szerveződő kassai és pozsonyi frakció, az akadémikus konzervatív-nacionalista szárny, és a politikai értékektől független gazdasági lobbi. Jelenleg úgy fest, az átalakulás nagy vesztesei a konzervatív nacionalisták lehetnek, Marek Maďarič alelnöki pozíciója oda, és erősen inog Dušan Čaplovič miniszteri széke is. Mindketten ennek az irányvonalnak a reprezentánsai. Helyüket a regionális struktúrák erős emberei vehetik át.

A nyilvánosságot vélhetően a személycserék érdeklik leginkább. Ám ennél sokkal fontosabb lehet a párt számára, hogy sikerül-e visszatalálnia a hagyományos szociáldemokrata értékekhez, és betartani például a munkanélküliség csökkentésére tett választási ígéreteit. Ez egyelőre nem nagyon megy. Persze, korai lenne még temetni a Smert. Mostanában begyűjtött néhány „kokit és sallert”, de egyelőre az övé a teljes végrehajtó hatalom. A mostani átrendeződés tétje az lehet, hogy ezt megtudja-e tartani 2016-ban is. Ficónak egy éve van rá, hogy rendezze sorait, utána kezdődik a kampány.

szólj hozzá

Címkék: Robert Fico Fico Smer

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr936403643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása