Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.05.28. 10:19

1614. Konzervatív győzelmek

Branislav Škripektasr.jpg

Branislav Škripek nem a lovát ugratta

A szombati európai parlamenti választásoknak a Smer mellett a hazai liberalizmus is nagy vesztese, még akkor is, ha Szlovákia Richard Sulík személyében először küld liberális képviselőt az EP-be. A szlovákiai liberálisok két pártlistaelsőséget is elbuktak szombaton. Mindez elsősorban a hazai politikai élet látlelete, amelyen elsősorban Daniel Lipšic teszi jól, ha elgondolkodik, de Igor Matovič számára sem lesz haszontalan az önvizsgálat.

Szombaton az állampolgárok – már az a kevés, aki grillezés előtt megállt a szavazóhelyiségben is – dönthettek arról, kit jutalmaznak meg preferenciaszavazatukkal vélt vagy valós politikai érdemeiért, illetőleg kit büntetnek meg, mert ez ugyanolyan erős motiváció lehet. Az állampolgáronkénti két preferenciaszavazat – még ha az alacsony választási részvétel miatt messzemenő következtetést nem bátorkodnánk is levonni belőle – négy listavezető sorsát is eldöntötte, kettőét éppen a konzervatív-liberális tengelyen.

Jozef Viskupič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek listavezetője kapta a legnagyobb pofont. A pártlista élén már-már látta a brüsszeli repülőjegyét, de a negyedik helyre pozicionált, ultrakonzervatív prédikátor, Branislav Škripek lett az, aki pakolhatja a bőröndjét. A keresztény politizálást hitelesen megvalósító Škripek külön érdeme, hogy eredményét KDH-s pergőtűzben szerezte. A kereszténydemokraták ugyanis az összes létező csatornán azt mantrázták szavazóiknak, hogy aki hiteles konzervatív képviseletet szeretne, az rájuk szavazzon, mert a negyedik helyen levő Škripeknek úgy sincs esélye, és akkor a konzervatív szavazók a liberális Viskupič győzelméhez járulnak hozzá. Ennek éppen az ellenkezője történt. Persze, savanyú a szőlő, a 15 583 keményvonalas konzervatív szavazat, amit Škripek vitt, meg a 11 320 töredékszavazat kis híján egy harmadik képviselői helyre is elég lett volna a KDH-nak.

Szintén konzervatív irányból kapott egy sallert az ex SaS-es, most a konzervatív Új Többséget liberális frakcióként erősítő Jozef Kollár, akit az ex KDH-s Jana Žitňanská előzött meg, némileg feszesebben, mint a fentebb említett pártnál. Itt azonban valószínűleg ellenkező előjellel játszódott le az, ami az egyszerűeknél: a liberálisok nem akarták megkockáztatni, hogy a stabil szavazóbázissal rendelkező, a harmadik helyen sem esélytelen, egykor népszerű František Mikloškót vagy az Iveta Radičová támogatását bíró Žitňanskát juttassák be az EP-be szavazatukkal.

Így a liberális szavazatok egy részét könnyedén bezsebelte a Szabadság és Szolidaritás. A történtek függvényében érdemes elgondolkodni azon, működőképes lehet-e egy konzervatív–liberális együttélést zászlajára tűző párt? Az az elképzelés, amely szerint igen, olyan formában, hogy a konzervatívok majd a konzervatívokra, a liberálisok pedig a liberálisokra szavaznak, most nem jött be.

szólj hozzá

Címkék: Európai Parlament európai parlamenti választások 2014 Branislav Skripek Jozef Viskupic Ján Kollár Jana Zitnanská

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr136222787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása