Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.05.12. 06:50

1610. Kiművelt emberfők hazacsalogatása

szechenyi.jpegA történész Dušan Čaplovič akár ismerhetné is gróf Széchenyi István politikusszájakon azóta agyonkoptatott mondását, mely szerint „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”, de ha nem, biztos mondott hasonlót szlovák bölcselő is.
Az a javaslat azonban, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány, újfent arról árulkodik, hogy az oktatási minisztériumnak nemcsak a közoktatás és a szakoktatás problémáinak megoldására nincs receptje, hanem teljes a kétségbeesés a felsőoktatás frontján is.

A kormány arról döntött, hogy ösztöndíjprogrammal szeretné segíteni a külföldi csúcsegyetemeken végzett hallgatók visszatérését az államigazgatásba. Ösztöndíjra azon külföldi egyetemek hazai hallgatói számíthatnának, akik a világszerte elismert sanghaji egyetemi rangsor első kétszáz helyén tanyázó egyetemek valamelyikén tanulnak. (Ha azt mondjuk, az első kétszáz hely, sajnos, de értelemszerűen csak külföldi felsőoktatási intézmények jöhetnek szóba, régiónkat a 201–300 helyek közé rangsorolt Károly Egyetem képviseli csupán.) Mintha az ülésteremben helyet foglaló miniszterek nem hallanák magukat kívülről. Pedig a javaslatnak már ez a része is döbbenetesen abszurd. Belegondolt valaki a döntést előkészítők vagy megszavazók közül, hogy például a lista első helyét tartósan bérlő Harvard Egyetem diplomásai közül miért is jönne bárki vissza egyáltalán Szlovákiába, amikor a világ bármelyik országában tárt karokkal fogadják? Ráadásul a közigazgatásba, ahol táblabérek vannak? Mintha minden józan ítélőképességüket elvesztették volna!

A javaslatnak az sem használ, hogy a Plus 7 dní című hetilap csaknem a beterjesztésével egyidőben szellőztette meg, hogy a Smernél pénzért lehet köz- és államigazgatási helyeket vásárolni. Gondolom, annak a lehetősége, hogy egy magának pozíciót vásárló smeres tapló keze alatt dolgozhatnak, tovább fogja motiválni a világ legjobb egyetemein végzetteket az államigazgatási munkára.

A Smer és annak elnöke, Robert Fico az elmúlt pár hónapban alig kormányzott, inkább csak kampányolt, eredetileg választott tevékenységének csupán látszatát keltve. Ebben a ciklusban, szponzoraik kielégítésére, latens és manifeszt gazdasági céljaik elérésére koncentrálva felelőtlenül odalökték az oktatási tárcát Dušan Čaplovičnak, aki mentálisan még a múlt rendszerben rekedt. Miközben a Smer saját pecsenyéjét sütögeti, az oktatás amatőr kapkodásba taszításával nem túlzás azt mondani, hogy a felnövekvő nemzedék jövőjét ássa alá. Kiművelt emberfők, ugyanmár… Jó, ha ezt tudják azok a magyarok is, akik rájuk szavaztak.

szólj hozzá

Címkék: oktatás felsőoktatás kormány egyetem iskola diploma Harvard Dusan Caplovic

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr976154878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása