Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.05.06. 18:45

1609. Kései ébredés

Az igaz ügy mellett tömegével síkra szállni euforikus dolog. Szerdán a szlovákiai magyarok rövid időn belül másodszor tettek rá kísérletet, hogy szimbolikusan visszatérjenek a fővárosba, amelyet persze sosem hagytak el, mégis elvesztettek. A Žák-Malina Hedvig igaza melletti tüntetés és a kisiskolák bezárása elleni demonstráció előtt az utolsó nagy szlovákiai magyar tiltakozó akció a 2009-es, nyelvtörvény elleni tömegrendezvény volt, több mint tízezer résztvevővel, akkor azonban nem mentünk tovább Dunaszerdahelynél. Az azóta eltelt rövid idő kisebbségi társadalmi fejlődése mentális gátszakadást hozott: miért ne tüntethetnének a magyarok is Pozsonyban, hisz az az ő fővárosuk is? Elvégre elnökjelölt is lehet magyar, nem igaz?

A demonstráció sok embert megmozgatott, jelen voltak mindhárom magyar párt prominensei, jeles közéleti személyiségek, és egyszerű emberek. Elég sokan, ahhoz képest, hogy Pozsony, meg hogy a felvidéki magyar nem az a tüntetős fajta… Hedvig nincs egyedül, nem hagyjuk magára – hirdette a tüntetésre hívogató videó. Amit az érintett már a határ túloldaláról, eufemisztikusan szólva választott, valójában kényszerhazájából nézett meg. Mert hagytuk, hogy elmenjen. Mert (már) magára hagytuk.

Azt hiszem, ezt mindenki könnyedén beláthatja. Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, a tüntetés 2014. április 30-án volt. A 2006. augusztus 25-én született gyermekek már a harmadik osztály padját koptatják. Mit tettünk ez idő alatt mi, szlovákiai magyarok? Tettünk-e valamit? Eleget tettünk-e? Ha beszélhetünk magyar közösségről a Felvidéken, akkor kollektíve; ha nem, akkor egyénenként lenne ildomos önvizsgálatot tartanunk, az Illéssel kérdezve: miért hagytuk, hogy így legyen? Malina Hedvig nem 2006. augusztus 26-án vette az irányt Győr felé, az emigrációig hosszú, terhes keresztút vezetett, megannyi stációval. Mindez a szemünk előtt, gyakorta szó szerint egyenes adásban zajlott. Mégis a vádindítvány botránya kellett ahhoz, hogy ez a demonstráció megszerveződjön. Mint ha az egész, addig vezető hatósági zaklatás önmagában nem lett volna elég botrányos...

Így ha az egyik szemünk nevet is, hogy végre megtörtént a kollektív kiállás eseménye, a másiknak sokkal több oka van sírni, hogy erre eddig kellett várni.

(Ez még múlt csütörtökön íródott, csak valahogy ide nem került fel..)

szólj hozzá

Címkék: tüntetés Robert Fico Smer Pozsony Malina Hedvig Malina Hedvig-ügy Robert Kalinák Zsák-Malina Hedvig

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr756127827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása