Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.04.28. 22:35

1608. Tizenegy kérdés az elektronikus karperecről

Hamarosan indul az elektronikus távfelügyeleti rendszer Szlovákiában, azaz a házi őrizet ellenőrizhető lesz. Mai hír, hogy a Tomáš Borec igazságügyi miniszter aláírta a szerződést a tenderen győztes céggel. 11 pontban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat róla.

karperec3.jpg

Tegnap itt még egy illusztrációs felvétel állt, ez már az eredeti szlovák cucc

1. Mi ez az egész?
2016. január 1-jétől, ha enyhébb, jellemzően nem erőszakos bűncselekmény miatt házi őrizetre ítél a bíróság, elektronikus nyomkövetővel látnak el, mely a kezeden vagy a lábadon is lehet. Írtunk róla korábban, itt és itt

2. Lakhelyelhagyási tilalom, meg ilyesmi eddig is volt, akkor azt hogyan ellenőrizték ?
Bekopogtatott hozzád naponta egyszer (vagy többször) egy rendőrjárőr. Esetleg a házad előtt ültek szegények egy rendőrkocsiban, hogy ne tudj elmenni (a főkapun).

3. Ki a nyertes cég?
Az ICZ Slovakia. Nem erre a célra alakult, 2003 óta létezik. A cégjegyzéki bejegyzését itt találod.  Arról, hogy milyen cégekkel áll szorosabb kapcsolatban, innen nyerhetsz bővebb információt.  Én senki gyanúsat nem találtam a listán, igaz, Trencsénben nem is vagyok ismerős.

4. Mennyibe fog ez nekem kerülni?
22,04 millió+ÁFA, de a Társadalom Informatizációja EU-s programból fizetik. Hát, ez azért elég sajátos értelmezése e két szónak.

5. Jó ez a cucc másra is?
Igen. Ezt

972cb7d83b3d98e25164f17127f7fcf7.jpggondolom, mindenki ismeri, aki szokott amerikai, konzervatív militáns oldalakat nézegetni. Nos, a jövőbe a távoltartást, kitiltást is ezzel fogják ellenőrizni. Az áldozat – akinél szintén lesz egy adó – üzenetet kap, ha a megfigyelt közeledik hozzá.

6. Mi van ott, ahol nincs térerő?
Az eszköz rádiójelekkel is tud kommunikálni.

7. A börtönben nincs pia sem. Mi a helyzet a házi őrizettel?
Igen, a börtönben (hivatalosan) nincs alkohol, és kész. Nem tudom, a házi őrizettel hogy lesz, de a szetthez, amit az elítélt kap, egy webkamerával felszerelt alkoholszonda is tartozik, tehát nem fújhat helyette az óvodás gyermeke. A berendezést így néz ki:

haziorizetalkoholszonda.jpg

8. Mennyi emberre van tervezve a rendszer?
Kezdetben kétezerre, utána tovább bővíthető.

9. Hogy működik a rendszer?
A spanyolviaszt nem kellett feltalálni, ez egy egyszerű GPS alapú rendszer, azzal a különbséggel, hogy míg a műhold és az autódban levő ketyere között csak Moha bá áll, aki bemondja, hogy 300 méter múlva fordulj balra, addig itt beiktattak egy megfigyelőrendszert is. Azaz emberek – valszeg bv-dolgozók – fognak ülni egy monitor előtt, és nézni fogják, hogy az elítélt nem hagyja-e el a számára kijelölt területet.

10. Mire jó ez az egész?
Egy elítélt éves fogva tartása 14 ezer euró körüli összegbe kerül a szlovák adófizetőknek. Aki otthon van, azt nem kell államilag etetni, nem kell rá fűteni; nem fogyaszt vizet a zuhanyzáshoz; X elítéltenként nem kell egy közelharcra és fegyverhasználatra is kiképzett egyént alkalmazni, monitort nézni mindenki tud, aki nem vak; nem szakadnak meg az elítélt családi kapcsolatai, bár ennek a család nem tudom, örül-e; dolgozhat, így még adót is fizethet; a büntetés lejártához közeledve nem kell reszocializációs képzésen átesnie.

pick-up-the-soap-funny-bieber-meme-slap-griffin-jail.jpg

11. Miért nem jó ez?
Olvassuk el még egyszer a 10. pontot. Ha be lennék zárva ebbe a szobába, amelyben most ezt a bejegyzést írom, több mint ezer könyv társaságában; bármikor idejöhetne az asszony és/vagy a gyerek; az erkélyen vízipipázhatnék; partikat rendezhetnék a nem házi őrizetre ítélt, hanem szabad barátaimnak; akkor tkp. mi ebben a rossz? Azt, hogy nem mehetnék ki a holnap esti Deák Bill koncertre, valahogy kibírnám, a Klapka térről úgyis minden ide hallatszik. Szóval éppen a represszív jelleg vész el. Vagy csak én olvastam túl sok Foucault-t.

karperec1.jpg

 

karperec2.jpg

szólj hozzá

Címkék: gps börtön megfigyelés szabadságvesztés házi őrizet távfelügyelet büntetés-végrehajtás Tomás Borec fegyintézet elektronikus karperec ICZ Slovakia

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr266096975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása