Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.04.23. 17:00

1605. Amikor a fogyasztóvédelmi fürdővízzel a kereskedelmi gyereket is kiöntik

Öntudatos fogyasztóként támogatunk minden fogyasztóvédelmi szigorítást, ami a házaló kereskedelemre, vagy a távollevők közötti üzletkötésre vonatkozik. Nehogymá tégladarabot küldjenek egy webshopból a megrendelt telefon helyett. Ilyesmiről azért olvashatunk a rendőrségi hírekben… Van azonban, amikor a fogyasztóvédelem hevében a képviselők túllőnek a célon.

„Uniós követelményre a terminológiát egységesítették, némileg módosították, amit már a júniustól hatályos új jogszabály címe is jelez: az üzleten kívül és a távollévők között kötött szerződésekkel szemben védelmet nyújtó fogyasztóvédelmi törvény. Az „üzleten kívül” fogalom azt jelenti, hogy a propagált termék megvásárlásáról szóló szerződést a vállalkozás üzletén, telephelyén kívül, azaz a fogyasztó lakásán, munkahelyén, átmeneti tartózkodási helyén, illetve a vállalkozás vagy harmadik személy által ilyen célból szervezett utazás, rendezvény, termékbemutató alkalmával kötötték meg. Az ilyen szerződésekkel szemben már a korábbi jogszabály is nagyobb védelmet próbált nyújtani, és ezt a védelmet most kiterjesztették a távollévők között kötött szerződésekre is.

Az utóbbi esetben olyan szerződésekről van szó, melyeket a fogyasztó és a vállalkozás valamilyen kommunikációs eszköz segítségével kötnek. Ilyen eszköz lehet a címzett vagy címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, az automata hívókészülék, a rádió, a videotelefon, a tablet billentyűzettel vagy érintőképernyővel, az elektronikus levél (e-mail), a telefax és a televízió. Az új törvény értelmében a kereskedőknek bővebben, pontosabban kell tájékoztatniuk a propagált termékekről, szolgáltatásokról. Ezentúl a távszerződések is 14 napon belül felmondhatóak. Vagyis ha nem tetszik az interneten vásárolt mobiltelefon vagy a katalógusból rendelt ruha, indoklás nélkül a termék átvételétől számított 14 napon belül vissza lehet küldeni (korábban csak 7 nap állt rendelkezésre).” (Új Szó, 2014. IV. 10)

És abba bele tetszettek gondolni, mi lesz az internetes könyvkereskedelemmel? Hiszen 14 nap alatt már egy egészen vastag könyvet is ki lehet olvasni. Utána – indoklás nélkül – visszaküldöm, és visszakérem a pénzt?

1 hozzászólás

Címkék: internet könyv webshop fogyasztóvédelem fogyasztó házaló kereskedelem távollevők közötti szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr46072192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karbalán 2014.04.24. 01:00:50

Egy kicsi könyvkiadóban van érdekeltségem. Eddig több száz megrendelést teljesítettünk interneten, és mi egyáltalán nem tapasztaltuk azt a problémát, amiről írsz. Még soha senki nem kérte vissza a pénzt, pedig a 8 munkanap eddig is megvolt.
süti beállítások módosítása