Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.03.20. 18:00

1590. Egy hárompárti utópia vége

Lutheri helyzetbe került Bugár Béla kedden: ott állt, másként nem tehetett, a Népi Platformból kénytelen volt kilépni. A szombati elnökválasztás volt az utolsó szög a tetszhalott politikai alakulat koporsójába, a maradással a nevetségessé válást kockáztatták volna.

nepiplatalakultasr.jpg

2012. november 16. (TASR-felvétel)

Az államfőválasztás szombati, első fordulójának ugyan a Kereszténydemokrata Mozgalom, és tágabb értelemben a már csak papíron létező Népi Platform három pártja a legnagyobb vesztese, de ha a probléma keletkezésének gyökereihez ásunk le, a többi parlamenti ellenzéki pártnak sincs nagyon mit az ablakba tenni.

Arra talán már csak a politikai élet történéseit napról napra követők emlékeznek, hogy az ellenzéki pártok még 2012 novemberében, a bársonyos forradalom évfordulóján elő akartak állni a közös jelöltjükkel. Ez a történtek függvényében inkább már a politikai vicc kategóriájába tartozik.

Előbb közös ellenzéki jelöltben gondolkodtak, aki már ideális esetben sem lett volna közös ellenzéki jelölt, mivel a különc Egyszerű Emberek nem akartak részt venni az SDKÚ, a KDH, az SaS és a Híd játékában. A helyzetet fokozta, hogy a három „népi” és a liberális párt sem tudott dűlőre jutni, mivel a népiek egymás közti egyeztetései rendre eredménytelenek voltak. Aztán amikor az SaS-t elkezdték felemészteni saját belső problémái, a Népi Platform kihagyta őt a játékból, azok pedig saját jelöltet indítottak, aki később visszalépett. Nem tudom, ki nem tudott emiatt nyugodtan napozni a tavalyi szabadságán, de a pártok nyár előtti utolsó egyeztetése is sikertelenül zárult, az SDKÚ végül csak tavaly december 18-án állt be a „közös jelölt” mögé, akkor is csak ímmel-ámmal. Mindezt – a sikertelen egyeztetések részletezése nélkül is – még végigolvasni is kín, s az eredmény ennek megfelelő.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a közös jelöltek keresése nem megy jól a jobboldalnak. A főügyészválasztás kis híján Iveta Radičová miniszterelnöki székébe került, de nem sikerült közös jelöltet találni az Állami Számvevőszék élére sem.

A szombati első fordulóban a jobboldal válsága és a hagyományos politikai pártok válsága ért össze. A Népi Platform három volt pártja, immár önállóan, most arra keresheti a választ, mit kell tenni, ha nem akarnak véglegesen marginalizálódni.

szólj hozzá

Címkék: jobboldal parlament Bugár Béla Most-Híd SDKÚ KDH Népi Platform Pavol Hrusovsky államfőválasztás 2014 a jobboldal válsága

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr735871306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása