Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.01.30. 23:35

1564. A miniszter látogatása

Bármelyik pillanatban betoppanhat az iskolákba Dušan Čaplovič oktatási miniszter, hogy a helyszínen tájékozódjon az oktatás aktuális helyzetéről, valamint az iskolákat és a pedagógusokat nyomasztó problémákról.

caplovicalairtasr.jpg
A történészből lett politikust valószínűleg Mátyás király példája inspirálhatta, bár igaz, ő nem álruhában akarja molesztálni az oktatási intézmények vezetőit és tanári karát. Hasonló törekvésre már volt példa, az előző Fico-kormány idején Ján Packa országos rendőrfőkapitány állt meg olykor-olykor egy-egy rendőrőrsön, körzeti rendőrkapitányságon, halálra rémítve az ügyeletes tisztet, mert faluhelyen azért ritka a tábornok… A rendőrségben az ilyesfajta ellenőrzés esetlegesen helyénvaló is lehet, mert a testületben parancsnoki lánc van, az oktatásban azonban rendszerhibáról árulkodhat.
Szó se róla, jó buli, ha az iskolába betoppan egy miniszter, a felső tagozatosok biztosan készítenének vele pár selfie-t, ha nyitott lenne erre, amit aztán ki lehetne posztolni a Facebookra, ám az oktatáson ez vajmi keveset segítene. Amúgy is, egy miniszter ne járjon üzemszerűen az iskolákba, ez ugyanis a minisztériuma által fenntartott tanfelügyelet feladata. Most képzeljük el, ha a védelmi miniszter kivenné a fegyvert egy sorkatona kezéből, és egy órát ácsorogna a minisztérium épülete előtt, vagy a környezetvédelmi miniszter olykor-olykor kiszaladna a közeli Duna partra, hogy a vízmérce-leolvasók munkáját ellenőrizze.

Olyan aránytévesztés ez Čaplovič részéről, mint amikor Ivan Gašparovič köztársasági elnök arról hadovált, hogy nem vágyik semminemű luxusra, elég neki egy rezsó, hogy a vacsoráját megmelegíthesse. Hát azért az elnök már mégis csak táplálkozzon rendesen – gondolhattuk akkor. Egy miniszter pedig éljen azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a hivatala biztosít neki. Ha nem tud a szolgálati úton tájékozódni, le is lehet ám mondani.

Látleletként is tekinthetünk azonban a miniszteri bejelentésre, lassan félidejébe ér a tanársztrájkokkal súlyosbított kormányzati ciklus. Azt, hogy melyek az oktatásügy problémái, a szakma képviselői már elmondták. Sokszor. Botorság tehát azt várni, hogy holmi miniszteri látogatástól ezek más megvilágításba kerülnek. A kétségbeesett intézkedés mintha tehetetlenségről árulkodna.

Csak azt remélhetjük tehát, hogy a hirtelen felindulásból tett miniszteri nyilatkozatot ezúttal nem fogja tett követni. Azt pedig még inkább, hogy a kabinetben nem talál követőkre, mert annak beláthatatlan következményei lennének.

szólj hozzá

Címkék: oktatás iskola oktatásügy államigazgatás tanfelügyelet Dusan Caplovic

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr275790851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása