Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.12.19. 18:30

1541. A hazafias elnök

Robert Fico miniszterelnök tegnap bejelentette, indulni kíván az államfői tisztségért a jövő tavasszal esedékes köztársaságielnök-választáson. 

ficobejelent.jpg

Tévedett hát azon publicisták és elemzők tábora – köztük e sorok írója is –, amely azt feltételezte, a végrehajtó hatalom nyújtotta ezernyi lehetőséget Fico nem hagyja oda a jobbára szimbolikus funkcióért, ez ugyanis kevéssé racionális, ő pedig alapvetően egy racionális politikus. Bár a döntés egzisztenciális szempontból akár racionálisnak is tekinthető, a Grassalkovich-palota kényelméből Fico megóvhatja magát a végrehajtó hatalomban eltöltött két ciklus miatt szükségszerűen bekövetkező erodálódástól. Nagyobb kérdés, hogy elnökként meg tudja-e őrizni befolyását a Smerben, illetve, hogy mi lesz a párttal távozása után, de ez legyen a párt részvényeseinek problémája.

Nem példátlan, hogy hivatalban levő miniszterelnök induljon az államfői posztért, ám ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés, mi lesz a kormányfőként tett ígéreteivel? Azokat elnökként továbbra is kötelezőnek tekinti magára nézve – mikor de jure azok megvalósítására már nem lesznek eszközei –; vagy azokat valósítsa meg az utóda; netán a süllyesztőben végzik? A ciklus kellős közepén felállni a miniszterelnöki bársonyszékből könnyen keltheti dezertálás látszatát, amit – akár így van, akár nem – ellenfelei biztosan a fejére fognak olvasni a kampány során.

Robert Fico rövid – szokás szerint jól felépített, közérthető, könnyen befogadható – beszédében világosan kijelölte, kinek akar az elnöke lenni. A 15 évszázada itt élő népé, a cirill-metódi, a štúri, a maticás, az 1968-as hagyományok mentén. Hangsúlyozta, ő az egyik utolsó aktív politikus azok közül, akik 1992-ben Szlovákia függetlenségére szavaztak. Megerősítette, hazafias miniszterelnök akar lenni, a mindenkori nemzetállami érdekeket szem előtt tartva. Már-már azt gondolhattuk, a Smer kommunikációs csapata hónapokkal a voksolás előtt sem tesz engedményeket, tudván, hogy Fico a kisebbségek nélkül is megnyerheti a választásokat, de aztán a vége felé azért elhangzott az obligát: „Ügyelni fogok arra, hogy Szlovákiát a nemzeti kisebbségek tagjai is hazájuknak tekintsék” mondat is. A nemzeti kisebbségek tagjai viszont már tudják, milyen az, amikor Fico ügyelni próbál arra, hogy Szlovákiát a hazájuknak tekintsék.

Ha Robert Ficót megválasztják, a három legfőbb közjogi méltóság összejövetele úgy fog festeni, mint egy smeres pártgyűlés. Így aki nem rokonszenvez a hatalom ilyesfajta, totális koncentrációjával, az nem szavazhat Robert Ficóra sem.

Az Államfőválasztás 2014 sorozat minden posztja.

szólj hozzá

Címkék: elnök Robert Fico Smer köztársaságielnök-választás köztársaságielnök-választás 2014 államfőválasztás 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr145699468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása