Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.11.15. 00:33

1527. Éhezők viadala

A hipermarketekben már karácsony van, vélhetően a kisebbségi kulturális szervezetek is kifizethetik karácsonyi ajándék gyanánt a hitelezőiket, vagy kivehetik saját konyhapénzüket a már lezajlott projektek költségvetéséből (bár feleségük konyhapénzével már többen nagy dolgokra voltak képesek e hazában).

A kisebbségi kultúrák vesszőfutása paradox módon a nacionalista bugrisok négyéves országlását követően felálló Radičová-kormánnyal kezdődött, és az elmúlt napok történéseit látva még eltart egy darabig. Kincstári optimizmusnak helye nincs.

2011-ben jogtechnikai okok miatt késett a támogatások kifizetése. 2010 júniusa után hegyek vajúdásával állt fel a főleg pénz- és kisebbségi kérdésekben éjszakába nyúló érdekegyeztetések és viaskodások után döntő kabinet, és csak decemberben tudta elfogadni a pályázati pénzek odaítéléséről szóló törvényt. A január végén kiírt pályázatokat az eredeti tervek szerint júniusban kezdték volna kifizetni, őszre sikerült.

2012-ben az előző évi kormánybukás, az emiatt bizonytalanná váló költségvetés, majd a kisebbségi miniszterelnök-helyettesi poszt felszámolása és a kisebbségi kormánybiztosi hivatal kialakítása miatt keletkezett vákuum késleltette a kifizetést, melyet decemberre épphogy csak sikerült realizálni, bár ez sovány vigaszt jelentett azoknak, akik emiatt kénytelenek voltak lemondani a rendezvényüket.
Idén akár már flottul is mehetett volna a dolog, de a kisebbségi kormánybiztos június 5-én lemondott, Igor Federič, a kormányhivatal vezetője pedig nem törte össze magát a kiutalások felgyorsítása érdekében, melyekből így nem egy esetben valóban karácsonyi ajándék lett.

A 2014-es év pedig eleve nem sok jót ígér. Egyrészt csökkent a kisebbségi kultúrákra fordítható keretösszeg, másrészt megváltozott elosztásának módja is, a magyarok kevesebbet kapnak. Az pedig kimondottan barátságtalan lépés, hogy a kormány kisebbségi bizottságában nem arányosan lesznek képviselve a nemzetiségek, minden nemzetiség csak egy tagot delegálhat.

Míg az előző években a támogatások kései kifizetését – bár ez nem mentség az állam számára – valóban az átszervezések miatti, sokszor kaotikus viszonyok számlájára írhatjuk, addig az idei csúszásban, illetve abban, ahogy a kormányzat általában a kisebbségi témákat kezeli, az elemi rosszindulatot vélhetjük felfedezni.

A kisebbségi kultúra állami támogatására – hacsak nem akarunk visszatérni az első republika előfizető-gyűjtő rendszeréhez – szükség van, hiszen az, szemben a többségi kultúra néhány szegmensével, sosem lehet piacképes. Mindez nem valami állami kegy, a 458 467 magyar is éppúgy fizet adót, mint a többségi társadalom. A kormány viszont az identitásmegőrzés terén kiemelten fontos kisebbségi kulturális rendszer szisztematikus kiéheztetésére rendezkedett be. 2016-ig van mandátuma, ha nem teszünk valamit, meg is csinálja.

szólj hozzá

Címkék: kormány támogatás kisebbségi kultúra kormányhivatal kulturális támogatás kisebbségi kormánybiztos Igor Federic kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr225634948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása