Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.05.20. 07:46

1478. Szerencsejátékkal a hazáért

A törvényhozásban olykor furcsa dolgok történnek. Van, hogy nem választanak főügyészt évekig. Van, hogy állami számvevőszéki elnököt sem. Van, hogy kakaskodva feszülnek egymásnak a zakós emberek, mint a negyedik kategóriájú talponállók törzsvendégei, és olykor egy pofon is elcsattan. Van, hogy szavazólapokat fotóznak, meg mindenféle furcsa krikszkrakszokat rajzolnak rájuk, aztán grafológiai elemzéseket tartanak a tévékameráknak, távolba révedő tekintettel, mint az EZO TV javasasszonyai. Ettől eltekintve a parlament egy jó hely, lehet például munkaidőben hoki-vb-t nézni, próbálná csak meg ugyanezt a proletariátus, mondjuk az adófizetők pénzéből jól megmentett US Steel kohóinak tövében. És néha még meg is próbálják megnevettetni az állampolgárt.

regipenztargep.jpg

Szerdán például elfogadták a vámtörvény módosítását, – majdnem azt írtam, a szerencsejáték-törvényét –, mely a hosszú, forró nyár után bevezeti nekünk az áfa-lottót, hogy jobban induljon az ősz. Aki eddig lottózni akart, annak szelvényt kellett vásárolni, megbeszélni az asszonnyal/kollégákkal/orákulummal (a nem kívánt törlendő) a tuti nyerőszámokat, majd leróni az illetéket, és akkor szerdán és vasárnap izgulhatott. Az új játékhoz nem kell semmi egyebet tenni, csak vásárolni. Azt meg ugye mindenki szokott. A pénzügyminiszteri szándék szerint az állampolgár a számlával bekocog majd a Tipos irodájába, regisztráltatja a számlaszámot, és ha szerencséje van, ő fogja megnyerni a számlán szereplő összeget. Így valószínűleg senki sem a sarki kisboltban vásárolt hat kifli számláját vinné be, hanem minimum egy tankolási bizonylatot, vagy a karácsonyi LED-tévé blokkját. A kormány ezzel az intézkedéssel szeretné javítani a számlaadási fegyelmet, és az adóbevételek növelését. Mert hát jobb az, ha az autószerelő számlát ad, nem pedig cinkos mosollyal olajfoltos monterkája zsebébe süllyeszti a bankót. E sorok írója a közelmúltban egy kiterjedt lakásfelújításon esett át. Megfordult nála mindenféle mesterember, az ablakostól az asztaloson át a parkettázóig, a villany- és vízvezeték-szerelővel bezárólag. A derék mesteremberek egyike sem erőltette a számlaadást. (Én természetesen mindegyiktől kértem, tisztelt Pénzügyi Hatóság!) De a vasasboltban, ahol a vízvezeték-szereléshez szükséges toldalékelemeket vásároltam rendszeresen, is bepróbálkoztak: kell-e számla, mert akkor olcsóbb. (Én természetesen...) És ez csak egy szűk szegmense életünknek...

Persze, számlát adni kell, Ferenc testvértől pedig tudjuk, hogy adót fizetni hazafias kötelességünk. De amíg az állam az olajos monterkájú mesteremberek (és a Linux-rendszergazdák) adó- és járulékterheit a (kis)vállalkozás vállalhatóságának határáig srófolja, az így beszedett pénzt pedig állami támogatás formájában ossza szét kormányközeli cégeknek, addig minden mesterember a Számla kell? mondattal fogja befejezni a szerelést. Ez pedig nem kedvez a lottóláznak.

(Ez még a múlt héten íródott, csak most került fel...)

15 hozzászólás

Címkék: parlament számla pénzügyminisztérium számlalottó számlaadás Peter Kazimír áfa-lottó vámtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr515307851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muzsikok közt 2013.05.21. 01:01:31

A számlalottó jó 5let, csak nyerhet vele a ktgvetés.

Az adó más tészta, adózni senki sem szeret és mindenki megindokolja hogy miért csal.

Abramelin 2013.05.21. 05:17:52

Persze, hogy nem kér senki számlát ha tud vele spórolni pár ezer forintot. Önmagának senki nem az ellensége. Pár éve új kéményt kellett felrakatnunk a régi helyett. A helyi kőműves vállalkozó látatlanban 35-40.000 Ft-ért akarta megcsinálni... az ismerős kőműves meg bevállalta 7.000 Ft-ért + kapott két felest + négy sört! Miről beszélünk...???

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.05.21. 06:43:04

"adó- és járulékterheit a (kis)vállalkozás vállalhatóságának határáig srófolja, az így beszedett pénzt pedig állami támogatás formájában ossza szét kormányközeli cégeknek"

Ez a lényeg, hogy rohadnának meg!

2013.05.21. 07:20:22

Be kellett volna lépni a KATA-ba, ne mondja nekem bárki, hogy havi 50.000 Ft az a vállahatóság határa...

Algopirin 2013.05.21. 07:27:04

ilyet csináltak gyurcsányék is, nem új dolog.

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2013.05.21. 08:43:44

Még nem sikerült megértenem a cikk mondandóját :O

Lajosforras 2013.05.21. 08:47:44

valószínűleg mindenki boldogan fizetne adót,ha működő szolgáltatást kapna érte cserébe. de ismerjük az egészségügyet, az állami hivatalok ügyintézési hajlandóságát, sebességét,hatékonyságát valamint a vezetőinek éves prémiumát. azzal is nagyjából mindenki tisztában van, hogy a kormánykommunikáció ugyanaz, mint az adóbevallás-köszönő viszonyban sincs a valósággal. mindenkiben felmerül a kérdés: ezért még fizessek is...? hát nem jogos a kérdés?

igazi hős 2013.05.21. 08:59:19

@laptop szerviz http.//www.doctorhouse.hu: Aztán számolni tudol-e?
KATA csak akkor éri meg, ha kevés a költséged és közel vagy a felső plafonhoz. Ha e mellé még alanyi áfamentességet kapsz, akkor egyértelműen jó buli.
Viszont vagy egy csúf mellékszál: ha idénre bejelentesz bő 5 millát, úgy hogy ez elmúlt 5+ évben minimálbérnyi jövedelmed volt, akkor rohadtul kilóg a lóláb. Visszamenőlegesen adóztatni nem lehet (bár ezeknél nem lehet tudni), de egy vagyonosodási vizsgálatot nem nagyon bírna ki az átlagos vállalkozó. Ezért inkább tovább lapít, nem csoda, hogy alig léptek be a KATA-ba.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.05.21. 10:17:41

@igazi hős: KATA csak akkor éri meg, ha kevés a költséged és közel vagy a felső plafonhoz

Ez nem igaz, mert a főállású vállalkozóként 0 bevétel mellett is fizetendő járulékok összege > KATA.

egy vagyonosodási vizsgálatot nem nagyon bírna ki az átlagos vállalkozó. Ezért inkább tovább lapít, nem csoda, hogy alig léptek be a KATA-ba.

Ebben igazad lehet.

Sadist 2013.05.21. 10:19:40

@Lajosforras: Tegnap az adóbevallásomat megnézve eléggé szíven ütött a járulékként befizetett összeg. Pontosabban nem is maga az összeg, hanem az, hogy azért a rengeteg sarcért szinte lófaszt sem kapok az államtól.
Nekünk adózóknak nem jár semmi kedvezmény a boltban, a buszon, az uszodában, még csak egy vállveregetés sem az egyetemistáktól, rendőröktől, hivatali dolgozóktól, hogy "köszönjük, kedves állampolgár, hogy könnyebbé teszed az életünket".

Karipapa01 2013.05.21. 10:21:50

@Algopirin: "ilyet csináltak gyurcsányék is, nem új dolog."

Akkor természetesen nyugodtan csinálhatják az "Orbánék" is, hiszen direkt erre kaptak 2/3-os felhatalmazást. Vagy mégsem?...

Algopirin 2013.05.21. 10:26:51

@Karipapa01: nem. az egyik faszsága természetesen nem menti a másik faszságát.
Saját szavaimmal: a büdösretkes kurva annyát mindnek.

Ettől függetlenül kéne odáig eljutnunk, hogy fel sem merül kapunk-e számlát egy termékről, elvégzett szolgáltatásról. Ehhez persze gondolom szükség lenne az adórendszer normálissá tételére, meg erős hozzáállásbeli váltásra mindenki részéről.
Ez persze lehet nem így van, szerencsére nem közgazdász vagyok. Meg jogász sem, szintén szerencsére.

2013.05.21. 15:21:11

@igazi hős: és neked vállalkozásod van-e?

ha indítasz egy új vállalkozást, akkor nincs semmiféle előélet amihez viszonyíthatna bárki, ha egyáltalán foglalkozik ezzel, de valószínűleg pont ezért senkit sem érdekel

Lajosforras 2013.05.22. 16:41:40

@Sadist: na ez az. a doki a hálapénzre hajt, az önkormányzatnál és egyéb állami intézményeknél a teafőzés viszi el a heti félfogadás mind a 16 óráját. a falvak közbiztonsága ismert, de a politikusok valahogy mégis tollasodnak. na ezt nem kívánja támogatni senki szerintem sem adóval, sem semmivel.
süti beállítások módosítása