Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.01.03. 17:50

1425. 753 bizony dalolva ment – egy amnesztia partvidéke

amnesztiatasr1.jpgTegnap nem a rendőrök, hanem a sajtó elől menekültek (TASR-felvétel)

(Cseh)szlovákia története tele van elcseszett amnesztiákkal. Ott van mindjárt az első jófej elnökünkké, Václav Havelé, aki egykori politikai fogolyként maga is tudta, mit jelent a rácsok mögött lenni, ezért első általános közkegyelmével alaposan túllőtt a célon, 23 ezer fegyencet szabadítva a társadalomra, köztük gyilkosokat és rablókat is, megalapozva ezzel a szervezett bűnözői körök kilencvenes évek eleji személyi állományát. Ma már ez keveseket foglalkoztat, de a történelmi hűség végett említsük meg, ekkor szabadult ki Pápay Tibor is. 

Aztán ott vannak Mečiar amnesztiái. Elnökfit raboltál? Meghiúsítottad a népszavazást? Sebaj. Minden bajra van orvosság, melyet azóta egyetlen kormány sem tudott eltörölni.

És most itt van ez a Kaspó-amnesztia. Tegnap azt mondták, 500 embert érint, mára kiderült: 753-at. Egy kisebb falura való bűnöző. De még így is csak a tizede a csehországinak, ahol 7000 főt érintett a közkegyelem. Szóval, ha túl tudunk lendülni azon a kérdésen, hogy minek amnesztia, és akit elítéltek, az miért ne rohadjon a börtönben, akkor Kaspó még mértéktartó volt.

Vezető politikusoknak olykor vannak olyan intézkedései, amelyek csak egy szűk rétegnél lelnek pozitív visszhangra, ilyen például a közkegyelem is, melynek csak azok örülnek, akik kapják.

Meg talán a közvetlen hozzátartozók, de ebben már nem vagyunk annyira biztosak. Akik meg már a rendszerváltás idején is olvastak újságot, emlékezhetnek, mi volt, amikor Václav Havel 23 ezer fegyencnek kegyelmezett meg.

A tömeges amnesztia felesleges és káros intézmény, mert az eresztékeiben recsegő szlovákiai igazságszolgáltatásba vetett maradék bizalmat (ha egyáltalán van még ilyen) is kiöli az állampolgárokból – azokból, akik a rács külső oldalán vannak –, a bűnözőkben pedig tovább erősíti az össztársadalmi szinten is káros következménynélküliséget. A szlovák igazságszolgáltatás iránti minden korábbi fenntartásunkat fenntartva úgy véljük, akit jogerős bírósági ítéletben bűnösnek mondtak ki, annak le is kell(ene) tölteni büntetését. A szlovákiai bírók viszont kóros szereptévesztésben szenvednek: azt hiszik, ők az irgalmas nővérek. A bírósági ítéleteket olvasva szinte hihetetlen, hogy e hazában mi mindent meg lehet úszni feltételessel. Sőt, mintha a bírók gyakran még azokkal a lehetőségekkel sem akarnának élni, amelyeket a törvény lehetővé tesz számukra, amit az is jól szemléltet, hogy tavaly szeptemberig 6000-ből csak 128 ittas sofőr kapott letöltendő szabadságvesztést, noha 2011 novemberétől a törvény erre lehetőséget biztosítana. Harmatgyenge. És akkor még nem néztük az ennél komolyabb ügyeket... Ilyen ítélkezési morál mellett egy amnesztia hiábavalóságán dünnyögni szintén hiábavaló.


amnesbejelenttasr.jpgMonika Jankovská igazságügyi államtitkár és Eugen Balko, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondja, hogy lesz...

Ivan Gašparovič államfő számos elmarasztalandó tulajdonsága mellett nem az a kegyelmezős fajta, az egyéni kegyelmi kérvényekkel sem nagyon foglalkozott, és szerencsére most is szűken mért. Míg a szintén az államalapításnak örvendő Václav Klaus hétezer bűnözőt szabadít a társadalomra, nálunk 753 rab szabadul. Öröm az ürömben, hogy rács mögött maradnak az életellenes és nagy vagyoni kárt okozó bűncselekmények elkövetői, csak a 18 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélt rabok vacsorázhatnak otthon, közülük sem mindenki, az ifjúság elleni, és tudatmódosító szer befolyása alatt elkövetett bűncselekmények elkövetői sem. Úgy is mondhatjuk, a „kisebb” bűncselekmények elkövetői szabadulnak. Ám éppen a kisebb bűncselekmények azok, amelyekkel a legtöbb állampolgár szembesülni kénytelen. Míg egy nagy értékű adócsalás az adóhatóság és a csaló párbaja, az átlagember kára legfeljebb annyi belőle, hogy a befolyt adót nem tudják a közkiadásokba visszaforgatni, addig egy jogi szempontból kisebbnek minősülő bűncselekmény az állampolgárt és mikrokörnyezetét traumatizálja, ha pedig a felderítés sikertelen, megrendülhet az állami erőszakszervezetbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalma is. Így a tyúktolvajokat és a piti zsebeseket kiengedni akkor is káros, ha azok esetleg nem próbálkoznak bűnismétléssel.

Gašparovič, mint a népmesében, adott is amnesztiát, meg nem is. Az amnesztia egy rossz szokás, és valószínűleg nem létezik rá társadalmi megrendelés. Az ország fennállásának húszéves évfordulóját talán jobb lett volna egy tortával megünnepelni.

szólj hozzá

Címkék: börtön rab elnök amnesztia büntetés-végrehajtás közkegyelem Ivan Gasparovic

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr814995852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása