Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.07.30. 23:27

1378. Fizetnél 65 ezer eurót, vagy ülnél egy évet?

Ma érdekes ítéletet hozott a Besztercebányai Járásbíróság egy közlekedési baleset ügyében. A halálesetet nem követelő, de súlyos sérülésekkel járó balesetet okozó sofőr ugyan megúszta felfüggesztettel, viszont – a honi bírósági gyakorlatban szokatlan módon – a károsultak gyógykezelésének költségét teljes egészében meg kell térítenie.

A szerző, részben hivatalból, részben egy tragikus közlekedési baleset távoli károsultjaként figyelemmel követi a a bírói gyakorlatot a közlekedési balesetek ügyében. A közlekedési baleset okozója nem tipikusan az a bűnöző arc. Nem les rád a lépcsőházban egy tapétavágó késsel, nem járja körül pajszerral az autódat, nem pakol kártyablokkolót a bankod automatájába, olyan, mint te, csak volt egy rossz perce. A hazai közlekedési morál, az utak állapota, és a közlekedési eszközök száma miatt egyre nagyobb a valószínűsége, hogy egy szép napon bármelyikünkből lehet közlekedési baleset okozója. Ezzel persze nem akarjuk relativizálni a dolgot, csak az oda vezető utat vázoljuk.

Jozef Palčáknak 2011. november 7-én jött el a rossz napja. Nem várt senkire bézbólütővel, stb., és egyébként lehet, hogy egy tisztességes kazánkovács, gyógyszerészlaboráns, vagy éppen Linux-rendszergazda. Csak... Zólyom és Besztercebánya között Skoda Octavijával le akart hajtani az autópályáról a régi útra. Ennek során nem adott elsőbbséget egy Seat Leonnak, melyet a 30 éves, besztercebányai Martin B. vezetett. Frontálisan ütköztek, majd az Octaviába még belehajtott egy Citroen Saxo is.

A Seat vezetője maradandó károsodást szenvedett. A kocsiban utazó négy nő több töréssel került ki a balesetből, mindannyiuk sérülése hat héten túl gyógyuló volt.

Palčák elismerte bűnösségét. Ez fontos. Mert
a, a szlovák, és tágabb értelemben az európai joggyakorlat azon alapszik, hogy nem az állampolgárnak kell bizonyítani az ártatlanságát, hanem a hatóságnak a bűnösségét; ha tehát ezt nem teszi meg, akkor hónapokig-évekig lehet huzakodni a bíróságokon, attól függ, milyen ügyvédre van pénze;
b, enyhítő körülmény.

Miután a vádlott elismeri bűnösségét, akkor a bíróság eljárása csak a büntetés kiszabására korlátozódik. Tekintettel arra, hogy Palčák ezt megtette, és voltak más enyhítő körülmények is, a bíróság egy év felfüggesztettre ítélte, és két évre eltiltotta a gépkocsivezetéstől. Ez utóbbi szokatlanul enyhe, mert a balesetet nem okozó szondafúvókat is eltiltják ugyanennyire, pedig ők „csak” ittak, mást nem csináltak, csak csinálHATTAK volna.
Ezen felül a károsultaknak, illetve a károsultak egészségbiztosítójának ki kell fizetnie a kezelések árát, 65 ezer eurót. Igen, az majdnem kétmillió korona. Besztercebánya megyében a statisztikai hivatal adatai szerint 2011-ben 652 euró volt az átlagbér.
Ha tehát van munkája – mert BB megyében ez azért nem alanyi jogon jár –, és legalább az átlagbért megkeresi, akkor 99,6 havi, segítünk, 8,3 évi átlagbérét kell leadnia, ezt persze úgy számoltuk ki, hogy egy kiflit sem vett 8,3 esztendő alatt, ami tudjuk, hogy nem megy, nem is beszélve a közüzemi számlákról...

Felmerül a kérdés, sorsa további alakulását illetően nem járt-e volna jobban, ha mondjuk bevarrják őt arra az egy évre? Elveszik a szabadságát, ami önmagában nem kellemes, és lehet, hogy mellékbüntetésként a cellatársak análisan is inzultálják, ami nélkül szintúgy ki lehet bírni... Jó magaviselet esetén korábban szabadulhat. Így meg – hangsúlyozzuk, ha ő egy átlagos jövedelmű ember – egy lakáshitelnyi ideig fizethet.

Szerinted mikor járt volna jobban? (A kérdés akadémiai, mivel az ítélet jogerős.)

Te mit választanál?
Ülnék egy évet
Fizetnék 65 000 eurót
See Results
szólj hozzá

Címkék: per baleset bíróság ítélet kártérítés közlekedési baleset

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr44687781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása