Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Friss topikok

  • ♔bаtyu♔: Van egy gyanúm, hogy összességében a Kádár rendszerben aki akart, nagyobb arányban kerülhetett be ... (2015.03.07. 08:51) 1677. Az ideológiai ballasztról
  • szorokin: @Emmanuel Goldstein: "nincs ezzel semi baj, azt köll csinálni, h akinek vannak gyerekei, azokat rá... (2015.02.24. 20:05) 1673. Táncórák nyugdíjasoknak
  • Huffnágel Pista: Ha a matek ennyire megy, akkor ezt is megoldjátok!!!! :D :D :D "Egy nő sem tud manapság olyan kén... (2015.02.24. 16:09) 1665. Háromból egy
  • peter3374: @csak egy néző: ez a tipikus esete, hogy képesek elmenni az emberek sok km-ert pár forint megtakar... (2015.01.30. 11:06) 1667. Tesco etűdök II.
  • sanyix: @Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: dehogy próbálom, ismerem mennyi életben használhatatlan... (2015.01.18. 22:55) 1663. Áldiplomások kíméljenek!

Blogroll

Hirdetés

Blogajánló

lashee ,2012.07.27. 13:19

1377. Államosítás 2.0

A kormányváltás óta kedvelt téma a sajtóban, hogy vajon Robert Fico miniszterelnök megváltozott-e? E sorok írója a kezdettől fogva úgy vélte, az új arculat egy kommunikációs tanácsadók által felhordott máz, mely alatt a „régi Fico” lapul. A nagy állami ellátórendszerekkel szemben tervezett lépései ezt egyértelműen igazolni látszanak.

Fico előbb a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása felé tett, ha nem is orbánian radikális, de mindenképp határozott lépéseket, az elvezetett járulékot kilencről négy százalékra csökkentve, melynek hatására a takarékoskodók majd elgondolkozhatnak, érdemes-e a második nyugdíjpillérben maradniuk, miközben az első, úgymond államilag garantált pillérből, egyre inkább úgy fest, hogy a „nem biztos, hogy” helyett a „biztos, hogy nem” lesz a megfelelő válasz arra a kérdésre, hogy fognak-e még onnan nyugdíjat kapni.

A nyugdíjpénztárak még fel sem ocsúdhattak, mikor a kormányfő – előző ciklusához hasonlóan – sorompóba szállt az egészségbiztosítók ellen, befejezve a 2006-2010-es kormányzati időszakban csonkán marat művet. A Smer egy állami egészségbiztosítót szeretne, a magán-egészségiztosítók felszámolásával. A kormány ebben a szellemben döntött tegnap. Az állam első körben megvenné a biztosítókat a tulajdonosaiktól, ám ha ez nem bizonyulna járható útnak, az államosítástól sem riadnak vissza. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy az egy nagy állami egészségbiztosító felállítására vonatkozó javaslatot az az egészségügyi miniszter fogja kidolgozni, aki az Általános Egészségbiztosító (VšZP) élén tetemes adósságokat halmozott fel. Zuzana Zvolenská nem sokkal a miniszteri bársonyszék elfoglalását követően, még áprilisban bejelentette, egy egsészségbiztosító elég lenne. Javaslatát azzal indokolta, hogy „így nem aprózódnának el a befizetések”. A politikai kommunikáció nyelvéről emberire fordítva: az állam rendelkezhetne az egész, tekintélyes pénzcsomag felett. Ezek után talán helyénvaló feltenni a kérdést, mikor volt utoljára, hogy a nagy állami egészségbiztosító nyereséges volt? A VšZP 3,5 millió ügyfele számára a nyár ráadásul rendkívül kellemetlen túszdrámával indult. Aki egészségügyi ellátásra szorult, nem tudhatta, hogy meg fogja-e kapni, noha az egsészségügyi járulékot fizette...

Augiász istálója ez, melynek kitakarításához legalábbis egy új Herkulesre lenne szükség. Azt már most kijelenthetjük, nem Zvolenská miniszter asszony lesz az. Az viszont állampolgárként aggodalomra adhat okot, hogy az állam csak a pénzre akar rátenyerelni, az egészségügyi ellátórendszer fenntartható működtetésére nincs válasza.

szólj hozzá

Címkék: kormány egészségügy smer egészségbiztosítás robert fico egészségbiztosító általános egészségbiztosító

A bejegyzés trackback címe:

http://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr414681938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.