Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.07.19. 17:39

1376. Oktatási irányhiány

Dušan Čaplovič nem könnyű tárcát vett át elődjétől, Eugen Jurzycától, akire szintén nehéz tárcát hagyott elődje, Ján Mikolaj, akinek Martin Fronc/Szigeti László nem könnyű örökébe kellett lépnie. Kapkodás, nagy dérrel-dúrral beharangozott, majd félbehagyott reformok, a tanárbérek emelésének állandó lebegtetése, mely leggyakrabban csak megalázó mértékben valósult meg... Eltelt a kormány első száz napja, mindenki értékel. A kormány az előző kabinet örökségét megdöbbentőnek, saját munkáját sikersztorinak gondolja, az ellenzék ezzel ellentétesen vélekedik. A politikai marketing alapfogásai ezek, melyek tetszőlegesen behelyettesíthetők bármely káeurópai országba, 100 nappal a kormányváltás után.  Dušan Čaplovič – szemben más tárcavezetőkkel – valóban nehéz helyzetben van, SDKÚ-s elődjéről, a kiváló közgazdász Eugen Jurzycáról ugyanis sütött az inkompetencia, s igaz, azt már sosem fogjuk megtudni, mi lett volna, ha jut neki is négy esztendő, lehet, hogy csak a taktika része volt, hogy egy évig nem csinált semmit a szándéknyilatkozatokon túl. Még egy Augiász-istálló takarításra sem futotta erejéből az SNS-es Ján Mikolaj után, akinek miniszteri tevékenységéből a szlovákiai magyar kisebbség elsősorban a honismeretkönyv-botrányra, és a nemzetiségi oktatás elsorvasztására tett, nem slavkovskáian durva, de erősen tendenciózus törekvésekre emlékezhet; az iskolaigazgatók a tankönyvrendelések körüli állandó káoszra; a pedagógustársadalom pedig a gyorsan levezényelt, ennek megfelelően félmunka oktatási reformra.
Igaz, Martin Fronc sem sütkérezhet a második Dzurinda-kormány reformminisztereinek dicsfényében. A 2002-2006 között regnáló kabinet véghezvitte a nagy elosztórendszerek reformját, az adó-, a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer, valamint szintén nagyon fontos büntető törvénykönyv és perrendtartás mellett azonban az oktatás (és a kultúra – de ez most nem tárgya a jelen írásnak) – sajnálatosan azt mondhatjuk: szokás szerint – háttérbe szorult.
Čaplovič esetében tehát az elfoglalt bársonyszék csakis idézőjelben értelmezhető, a miniszteri ülőhely sokkal inkább fogható Westeros kardokból kovácsolt vastrónusához, melyen nem lehet kényelmesen ülni, viszont abban a kényelmes helyzetben van, hogy még legádázabb ellenségei sem verhetik el rajta a port a honi oktatási rendszerben uralkodó általánossá vált áldatlan állapotok miatt. Csak az első száz napért. Azt viszont meg is érdemli.Čaplovičnak – cseppet sem pedagógusi módon – szinte senkihez nem volt egy jó szava sem az elmúlt száz napban. Nem engedélyezni, átirányítani, lefokozni – mintha a kramárei minisztériumot a Kutuzov utcaival tévesztette volna össze. A miniszter hadat üzent a magán- és egyházi iskoláknak, a gimnáziumoknak, a magánfőiskoláknak, a bölcsészeknek stb. Mindegyik hadüzenetben akad szemernyi igazság – melyhez, mi, felvidéki(!) magyarok azzal is hozzájárulhatunk, hogy megkérdezzük magunktól, indokolt-e, hogy a 458 467-nek csak Szlovákiában öt magyar tanszék ontja a magyarszakosokat –, de a rájuk adott militáns, erőből jövő, a 66 éves miniszter társadalmi szocializációjának megfelelő válasz ritkán nevezhető kompetensnek, még kevésbé előremutatónak. Az pedig már a rendszer általános hibája, hogy nincs szakmai alapon készült, legalább részleges társadalmi konszenzuson nyugvó, ciklusokon átívelő oktatási koncepció, hanem négyévente új emberek jönnek, „új időknek új dalaival”.
A nálunk elsősorban A dzsungel könyve írójaként ismert Rudyard Kipling írja másutt, hogy „a világon a jó anyát kivéve semmi sincs, ami annyira megérdemelné a tiszteletet, mint a jó iskola”. Egyelőre úgy fest, iskoláink „jósága” továbbra is helyi szinten, minisztériumi útmutatás nélkül fog eldőlni. A hibákat ugyanis bárki meg tudja nevezni. S ha a megoldást e sorok írója, vagy a kedves olvasó nem tudja rá, az egy vállrándítással elintézhető, de ha úgy tűnik, a miniszter sem, az minimum kellemetlen.

szólj hozzá

Címkék: oktatás kormány iskola kisebbség oktatási minisztérium oktatási miniszter dusan caplovic ján mikolaj eugen jurzyca

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr414666644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása