Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.04.05. 16:54

1332. Kezdődik, apa, kezdődik..

Apokaliptikus helyzetképet vázolt az országról tegnap a parlamentben elmondott beszédében Ivan Gašparovič államfő. A jó félórás szónoklat végeztével az lehetett a hallgató - állampolgár - érzése: vazze, ebben az országban semmi nem működik, csoda, hogy még élünk. Közben Peter Kažimír pénzügyminiszter fáradt arccal böngészte tabletjét, Robert Kaliňák belügyér pedig Robert Fico miniszterelnökkel beszélgetett. Ők már vagy tudták ezt, vagy könnyűszerrel felülemelkedtek rajta.

A felületes szemlélőnek úgy tűnhetett, a tegnap távozott kormány (bel)vitázott a legtöbbet valamennyi eddigi kabinet közül, bár ez nem feltétlenül igaz, csak a hírközlés lett egyre jobb, illetve a politikusok elérhetőbbek. És tény, hogy országlásuk 21 hónapja során számos fontos államigazgatási és/vagy közjogi kérdést nem tudtak megoldani, bizonyos tagjaik kompromisszumképtelensége pedig sokszor vezetett félmegoldásokhoz; vannak szituációk - például az adóhivatalok összeomlása -, amelyekben egyértelműen az ő remegő kezük okozta, hogy a matéria túlcsordult az éjjeliedény peremén, annak a felelőssége azonban, hogy az ország nyakig ül benne, nem varrható csak az ő nyakukba.

Ivan Gašparovič kormányalakítás után mondott beszéde ugyan nem sokban különbözik korábbi beszédeitől, megkockáztatjuk, megváltoztatva a megváltoztatandókat véletlenszerűen kicserélhető lenne némelyikkel, hisz benne voltak a nemzetállami lózungok, valamint elhangzott a nemzeti gondolkodás és szociális érzés mantrája, melyből hangoztatójuk sikeresen préselt ki két megbízatási időszakot, viszont az egyre komolyabb társadalmi problémává váló, helyenként valóban társadalmi feszültséggel fenyegető szegénységről szóló passzusai nem nevezhetők túlzónak.
Mert valóban nehezen tartható állapot, hogy az országnak nincs főügyésze, noha lassan egy esztendeje, hogy - úgy tűnik, törvényesen - megválasztották; hogy a volt koalíciós pártok hagyták, hogy a nemzet biztonsága felett őrködő Nemzetbiztonsági Hivatal élén sáros múltú vezető regnáljon, mert nem tudtak megegyezni egy újabb jelöltben, de csodálkozunk-e, ha mondjuk a Rimaszombati járásban élőket, ahol minden harmadik aktív korú felnőtt munkanélküli, nem elsődlegesen Čentéš doktor kinevezése vagy Blanárik vezérőrnagy távozása nyomasztja, hanem az, hogy mit fognak enni holnap?

Szlovákia problémái között akadnak olyanok, amelyek kormányzati pozícióból viszonylagos egyszerűséggel orvosolhatók, ilyen szempontból akár pozitívumnak is tekinthető az egyszínű kormányzat stabilitása, mely ezeket a lépéseket szavatolni tudja, ha akarja. Más problémák megoldásához viszont csak a nagy - jelen formájukban jobbára csak veszteséget termelő - ellátórendszerek reformján keresztül vezet az út. Ezekhez pedig utoljára Mikuláš Dzurinda második kormánya mert rendszerszinten hozzányúlni, Robert Fico első ciklusa idején inkább visszanyesésükben, mint továbbgondolásukban jeleskedett. Márpedig az általános válság hatásai és az ország gazdasági kondíciói miatt előbb-utóbb kénytelen lesz valamit kezdeni ezekkel, egyszínű kormány vezetőjeként osztatlanul viselve az ezzel járó felelősséget.

Az a kisebbségek felé semmiképp sem tekinthető pozitív üzenetnek, hogy az értük felelős posztot a status quo-ígéretek ellenére kapásból felszámolták, ezzel együtt adjunk száz napot ennek a kormánynak is, mielőtt mélyebben ekézni kezdenénk.
 

1 hozzászólás

Címkék: kormány parlament smer robert fico ivan gasparovic kormányalakítás

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr554365844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hérodotosz 2012.04.06. 09:46:23

Sokat sejtető, hogy az új Fico-kormány épp a húsvéti ünnepek előtt, a nagyhéten állt fel. Igaz, ez a választások időpontja utáni talán legrövidebb idő és a végeredmény egyértelműsége is közrejátszott benne. Ugyanakkor akaratlanul is egybefonódik tudatomban a húsvéti tojások, jelen esetben a meglepetés ("kinder") tojások és a miniszterek kinevezése. A kisgyermek izgatottan hámozza le előbb a csomagolópapírt a csokitojásról, majd gyorsan bekapja kellemes édességet és akkor jön a meglepetés: vajon mi is rejtőzik a műanyag gubóban. Noha a minisztereket név szerint már ismerjük, sőt előtte az édeskés csokihéjat is elmajszoltuk, de a vegyes érzések továbbra is ott kavarognak a gyomrunkban: vajon nem kapunk-e majd hasmenést, esetleg egyéb gyomorfertőzést ettől a beetetéstől. Némelyik meglepetéstojásból ugyanis mintha enyhe kénhidrogén bűz áradna, a záptojások jellegzetes szaga. Csak nehogy egy egész országot kelljen aztán gyomormosásra rendelni vagy netán még súlyosabb kezelésben részesíteni.
süti beállítások módosítása