Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.12.22. 23:00

1278. Bear Grylls vs. Bodnár Gábor

Ezt a posztot az 1996-ban e napon elhunyt jeles vezető, BG emlékének ajánlom
Biztosan sokaknak dilemma, hogy cserkész(és ide most helyettesítsünk be tetszőleges rokonsági fokot, vagy a mozgalmon belüli bármilyen alá- vagy fölérendeltségi viszonyt)nak/nek megvegyék-e Bear Grylls első magyar nyelvű könyvét, A vadon törvényeit. Elmondom, miért, vagy miért ne.


A vadon törvényei az angol főcserkész első magyar nyelvű könyve, akik viszont magas szinten bírják Shakespeare és Updike nyelvét, azok az Amazonon összesen 9 könyvet rendelhetnek tőle (na jó, az egyik kazetta, de ne röhögjünk ezen, mert a szlovák Chloe O’Briant, a Holúbek fedőnevű Peter Mravecet azért rúgták ki a Magala-vezetés idején az SIS elemző osztályának éléről, mert a belső ellenőrzés audiokazettákat talált az autójában, márpedig a Vajnorská 39 szám alatti épületből és -be tilos nem regisztrált adathordozót ki- és bevinni).
Aki Magyarországon szeretné megvenni a könyvet, az tájékozódjon arról, hol a legolcsóbb,  de karácsonyig a rendelés már nem fog működni, szal’ csak boltban van esélyed. Ha viszont a bevezetőben jelzett személynek az ünnepek után is megfelel a dolog, akkor a kilencedik cserkésztörvény jegyében érdemes megtakarítani majd’ 800 forintot.

A világhálón vannak magyar és egyéb nyelvű Bear Grylls-fikázó oldalak, akik rendre „lebuktatják” a szerzőt. Vannak blogok, melyek részenként elemzik a műsort, elmondva, hogy miért nem úgy kell. Ezeket nem linkeljük, de még az általam nagyra tartott sixx  is puhapöcsözik, pedig megnézném, hogy ő hogyan iszik egy kis segglevet, ha szomjas.  A tévéműsor ugyanis nem arról szól, hogy Bear Grylls TÉNYLEG két hétig csak gyomorforgató hernyókon él-e, hanem hogy megmutassa nekünk, mit kéne tennünk, ha tényleg nem volna más. És ebből a szempontból irreleváns, hogy két hernyó között betol-e egy zóna zúzapörköltet, nokedlivel. Erről értekezett nemrégiben a hazai segédtisztképzés vezetője is.

Tegnap elolvastam a könyvet. Szép, grafikailag átláható, igényes munka, bár a gerince nem mutatkozik túl erősnek, szerintem ha egy őrsnyi gyerek elolvassa, tuti szétesik. Azt kell mondanom, semmi olyant nem olvastam benne, ami a Bodnár Gábor-féle Cserkészkönyvben, a kétkötetes Csongrádiban, vagy éppen a Kismedve (kövesd a Twitteren) féle Cserkészösvényenben ne lenne benne. Ha már megvan a második próbád, a könyvben az ég adta világon semmi újat nem fogsz olvasni. A Bear Grylls cserkésztippje című fejléces dobozban kb. olyan tippek vannak, amiket az őrsvezetődtől is megtudhatsz. A fejezetek között pedig elmesél egy-egy tábortüzi történetet katonaéveiből. Ezek érdekesek, de annyira megint nem ütősek. Szóval nagyon rossz véleménnyel lennék magunkról, ha mondjuk egy SÖV-ös túl sok újdonságot találna a kötetben.

Az Appleblog írta a MacBookok gyártásának esetleges leállítása felett értekezve, hogy „a kis fehér gép az Apple valaha gyártott legsikeresebb laptopja spéci vásárlóközönséggel, akiknek pont arra van szükségük, hogy legyen egy aranyos, fehér gépük”.  Akinek arra van szüksége, hogy legyen egy könyve Bear Gryllstől, az  mindenképp vegye meg, egyszer el lehet olvasni, vélhetően többször is, és aki először találkozik a késélezés szakszerű leírásával, vagy a csomófajtákkal, annak biztosan sok újat fog mondani. Aki meg nem, annak nem.

szólj hozzá

Címkék: könyv karácsony macbook cserkészet cserkész túlélés bear sis grylls bodnár gábor kismedve

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr683489615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása