Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.05.05. 15:01

Két megaeksön egy héten belül - hát ennyire jól állunk mi, felvidéki magyar katolikusok?

Először a felszisszentem, mikor a SITA hírei között megjelent a következő:  CIRKEV: Maďarsky hovoriaci veriaci poputujú na Staré Hory (EGYHÁZ: a magyarul beszélő hívők Óhegyre zarándokolnak). Merthogy a hírt a hírügynökség a XX. Komáromi Imanap előtt adta ki. Az anyja fiskusát! Hát rászerveztek az imanapra? Aztán ha az ember a címnél tovább kattint, akkor lecsillapodhat. A Remény  által szervezett zarándoklatra május 8-án, azaz öt nappal az imanap után kerül sor. Huh! Így már nincs rászervezésíze./?

Most az Óhegy és Komárom közt félúton lakó Mariska néni gondolkodhat, hogy kis nyugdíjából  melyik nagy egyházi megmozdulásra buszozzon el, a helyi Rózsafüzér Társulattal karöltve.

Ez a Komáromi Imanap egy furcsa rendezvény. Célja tiszteletre méltó, hatásfoka egyelőre kétséges. A marketingje rendkívül gyarló. Amikor az egyik civil szervezetet, melyhez valami közöm van, a szervező bizottság felkérte valamire, a kérelmüket egy 1/3 A/4-es lapon, helyesírási hibákkal telegépelve juttatták el az illetékeshez. Na de vonatkoztassunk el ettől. Még mielőtt bárki bőcsködözni s feszedezni kezdene, a miheztartás végett közlöm, hogy e sorok írója a rendezvény rendszeres résztvevőjének mondható, arányaiban többön volt, mint nem. Az első tíz imanap, az még húzós volt, nagy tömegek a Klapka téren stb. stb. stb., a tizediknél mindenki azt várta, hogy hátha addigra II. János Pál majd ad egy püspököt nékünk. Nem adott. Mert az egyház nem olyan, mint a parlament, hogy írok egy petíciót, és aztán lesz valami. Nem lesz. Mert ez egy ilyen cég.

Aztán egyre kevesebben lettek. Volt év, hogy már-már ciki volt a Klapka téren tartani, akkora foghíjak voltak a népben, mint ide Hetény. A kívülálló - azaz az egyszerű hívő számára - átláthatatlan háttérmunka után az egész imanap átkerült a Szent András templomba. Sajnos, az elmúlt 2-3 évben már csak annyian voltak rajta, mint egy átlagos komáromi vasárnapi misén. Gond nélkül le lehetett ülni a Szent Andrásban.

Idén, a huszasra valahogy összeszedték magukat, ám sem az Új Szó, sem a Felvidék Ma tudósítása nem vállalkozik arra, hogy konkrét számot írjon.  Ezt mindig nehéz megsaccolni. Az a kérdés, hogy majd jövőre a 21-en hányan lesznek, mikor nem lesz jubileumi, meg minden.

Az imanap szervezői a helyi plébánia, a Jópásztor Alapítvány és a Pázmaneum Társulás. És akkor ehhez képest 5 nap múlva egy újabb nagy eksön: a szlovákiai magyar hívek zarándoklata. Ezen az oldalon nem kevésbé tiszteletre méltó arcok állnak. Rudolf Baláž, a normális püspök, akik az elsők között nevezett ki vikáriust a magyar hívek részére, Mahulányi József személyében, aki, ha emlékeim nem csalnak, palásti plébános korában még Gellért néven premontreiként is nyomult, majd a fehér csuhát a szögre akasztva lett nyékvárkonyi plébános, ahol renoválta a templomot, és felhúzott egy közösségi házat. A nagymisét Székely János esztergom-budapesti segédpüspök celebrálja. Ki mondaná, hogy ők rossz csávók?

Persze, az imanap nem szent tehén, és inkább marketingrendezvény, célja a világi nyomásgyakorlás, annak felmutatása, hogy hö, hát vagyunk itt egypáran, jó lesz szóba állni kaszás népemmel…; a tulajdonképpeni cél szempontjából közömbös, mert nem hiszem, hogy a Jóisten jobban meghallgat egy imát, ha azt 100 ember egy helyen mondja, mintha tízen tíz helyen, ergo ha a résztvevők ezen a vasárnapon ugyane célért saját egyházközösségükben fohászkodnának, a hatás ugyanaz lenne, sőt, többen imádkoznának. És attól még, hogy az egy bejáratott brand, meg kell hagyni a hívőknek a választás szabadságát, hogy eldönthessék, melyik rendezvényen szeretnének részt venni. És ha valaki mondjuk bodrogszerdahelyi, annak Óhegy Komáromnál lényegesen közelebb van. Ez mind igaz. De így a szlovmagy katolikusoknak kesernyés szájízzel van két kisebb/közepes rendezvénye, holott lehetne egy nagy is. Hát ennyire jól állunk?

7 hozzászólás

Címkék: egyház

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr661285531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tizedes · http://tizedes.blogspot.com 2009.05.05. 16:40:27

Szimpatikusnak tuno celert jott letre az imanap, csak a szervezok es mi mindannyian is sokszor hajlandoak vagyunk elfeledkezni arrol, hogy ez sehol sem mukodik igy. Vagyis nincsenek etnikai alapon letrehozott puspoksegek, es Szlovakiaban sem lesznek. (Peldakent szoktak felhozni Karpataljat, Erdelyt, Vajdasagot - de ott sem etnikai alapon jottek letre ezek, csak az ottani puspoksegek elen eppenseggel azert allnak magyarok, mert ott csak a magyarok a katolikusok, a helyi tobbsegi etnikumok - ruszinok, romanok, szerbek - mas vallasuak.) El kellene talan gondolkodni azon, hogy mennyire realis ennek a celnak az elerese (szerintem semennyire sem), es mennyire jo, ha egy ilyen, eleve halott ugyben probalunk meg minden aron eredmenyt elerni... Es ezaltal "onfrusztraljuk" magunkat korbe-korbe. A "legszebb" pedig az, amikor olyanok tepik a szajukat ebben a kerdesben, akik templomot eletukben legfeljebb ketszer lattak belulrol, ugy altalaban is magasrol tesznek arra, hogy a hit elvei alapjan eljenek. De azert megmondjak a tutit, hogy milyen rossz "nekunk magyar hivoknek". Mert hat ezen is meg tudjak mutatni, hogy ok mennyire "nagy magyarok".

Geroj · http://komaromiblog.com 2009.05.05. 19:18:23

Sajnos, ahogy írod, egyre kevesebben jöttek az Imanapra, az ok az elkeseredettség és a megfélemlítés. S a szervezés sem volt túl erős, a helyi plébánia hozzáállásáról is lehetne pár szót szólni (idénén két héttel az imanap előtt "elfelejtették" kihirdeti az akciót). Egyébként én úgy 700-900 közé teszem a résztvevők számát, a Pázmáneum szerint közel háromezren voltak. Tizedes, rossz téged olvasni. Van etnikai alapú püspökség, például Finnországban. A svéd plébániák bárhol vannak, egy püspökséghez tartoznak. Prágában pedig van szlovák plébánia, külön a többitől, de az más helyzet, ott a cseh miséken is szlovákul mondják a válaszokat.. :) De nem kell nemzetiségi alapú püspökségeket létrehozni, elég, ha nem szabdalják szét a nemzeti közösségeket. Szlovákiában, különösen nyugaton kell hozzá némi magyargyűlölet, hogy úgy ossz fel egy területet kis részekre, hogy ne legyen köztük olyan rész, ahol a magyarok többségben vannak. Lehet, hogy a jelenlegi katolikus vezetést látva reménytelennek tűnik a dolog, de nincs más lehetőség. Nincs pap, s így folytatódik, nem is lesz! 60 magyar pap hiányzik, de nincs magyar papképző. Nem a szándékkal van a gond: Jelenleg mintegy 50 szlovákiai magyar pap szolgál Magyarországon. Nem tudom, hgoy kire vonatkozik az utolsó bekezdésed, mindenesetre ilyen alapon nem tudom, miért magyarkodunk itt a tankönyvekkel, hiszen egyikünk sem kisiskolás...

Tizedes · http://tizedes.blogspot.com 2009.05.05. 20:27:59

Sajnos ez nem ugy mukodik, hogy kiimadkozunk egy magyar puspokseget es onnantol itt a Kanaan. Magyar kispapok enelkul is lehetnenek. Szembe kell nezni a keseru igazsaggal: magyar papok bizonyos regiokban egyszeruen azert nincsenek, mert nagyon keves a hivo, es ennek kovetkezteben logikus, hogy nagyon keves magyar megy kispapnak. A Kassai Foegyhazmegyeben peldaul nincs ilyen problema, ott a magyar papok atlageletkora is joval alacsonyabb (ha nem tevedek 35 ev koruli), mint peldaul a volt Nagyszombati Ersekseg teruleten. (De azt hozza kell tenni, hogy ez utobbi terulet is eleg heterogen, a Szenci jarasban vannak falvak, ahonnan 2-3 pap is szarmazik, a Csallokoz kozepso es deli reszein pedig teljesen mas a helyzet...) Igen, lehet kerni a magyar puspokseget, de nagyon alacsony az eselye, hogy ez meglesz. Es lehet buslakodni is azert, mert nincs ilyen, de alapvetoen nem ezert keves a magyar kispap. Nagyon nem. Amig pedig nincs magyar puspokseg - szerintem meg nagyon soka -, addig pedig a jelenlegi keretek kozott kell eredmenyeket elerni, kommunikalni. Az utolso bejegyzesben irtakhoz egy megjegyzes: engem az irrital, amikor valaki nagy magyar ugyet csinal ebbol, anelkul, hogy tudna, mirol is van szo. En pl. soha egy szoval sem pofaztam bele a reformatus, evangelikus vagy zsido hitkozsegi ugyekbe, mert nem vagyok az. Az en szememben eleg gazos az ilyan magyarkodas azok reszerol, akik nem is hivok, siman akarhany ponton szembe mennek az egyhaz tanitasaval, de azzal jonnek, hogy "magyar puspokseget kerunk". Hogy a tankonyves analogianal maradjunk: ha valaki szlovak iskolaba jaratja a gyereket es otthon sem beszel hozza magyarul, minek "harcol" a magyar tankonyvekert?...

Geroj · http://komaromiblog.com 2009.05.05. 22:33:28

Tizedes, írod, hogy kevés a magyar kispap, és ez nem függ a püspökségtől - Van kispap, mint írtam, az elmúlt pár évtizedben mintegy ötven szlovákiai magyar választotta főleg Győr, Budapest, Eger és Vác papképzőit, nagy valószínűséggel azért, mert itthon nem tanulhatott magyarul, vagy eleve elijesztette a Sokol és a bandája. A paphiány, ahol van, általános jelenség, nem függ a nemzetiségtől: a nagyszombati egyházmegye területéről idén 2 kispap iratkozott be, egy magyar és egy szlovák... Sajnos magyar ügy - nem mi tettük azzá. Úgy húzták meg a határokat, ahogy, nem neveznek ki magyar püspököt, pedig statisztikailag minden 10. püspöknek magyarnak kéne lennie, szándékosan nincs magyar szeminárium. S mondd már el, kire gondolsz itt az utolsó bekezdésedben? :)

Tizedes · http://tizedes.blogspot.com 2009.05.06. 10:01:22

En nem allitom azt, hogy a megyehatarokat jol huztak meg. Kellett ahhoz egy jo adag erzeketlenseg - hogy ovatosan fogalmazzak. En csak azt irtam, hogy az, ami miatt az Imanap letrejott, vagy ami miatt sok szlovakiai magyar katolikus harcol, az valszeg nagyon nem realis celkituzes. Es ezen kellene egy kicsit elgondolkodni... En csak arra akartam ramutatni, hogy a magyar kispaphiany alapvetoen nem azert all fenn, mert nincs magyar puspokseg. Masreszt az sem jo, ha mi magyar oldalrol ugy probaljuk beallitani a dolgot, hogy mennyire rohadtul el vagyunk nyomva, es ha bezzeg nem igy lenne, akkor itt fullos templomok lennenek az egesz magyar videken. Legyunk ha kell kritikusok is - valoban felre lettek szabva a megyehatarok es ez nem jo -, de ugyanugy legyunk kelloen onkritikusok is! "Utolso bekezdes": nem fogok itt konkret nevekkel dobalozni, de ha korbenezunk a "szaktepok" kozott, talalnank jopar ilyet... (De ne felj, nem rad gondoltam.:)) Ezt csak altalanossagban irtam. Ennyi. Ami pedig a "minden 10. puspokot" illeti: itt inkabb abbol kellene kiindulni, hogy hany magyar pap van, es ez - megha a Magyarorszagon tevekenykedo, innen szarmazokat is beleszamitanank - nem lenne 10 szazalek. Sajnos.:(

Geroj · http://komaromiblog.com 2009.05.06. 18:12:46

Örülök, hogy nem rám gondoltál, de ez meg sem fordult a fejemben:). Azért kérdezem ennyire, mert akit ott láttam a misén, különösen az elöljárók sorából, rendszeres templombajárók. Jó, akkor ne legyen 10%. Szlovákiában 16 katolikus püspök van most, egy sem magyar. Ha hozzávesszük az elmúlt 20 évben leköszönt püspököket, legyen így 20, köztük sincs egy magyar sem - 5%-nál pedig jobban állunk, szerintem. Azt mondod, hogy kispaphiany alapvetoen nem azert all fenn, mert nincs magyar puspokseg - alapvetően azért, mert nincs magyar papképző, ami legtöbbször a püspökség velejárója. Ha 20 éve gondoskodnak egy ilyenről s annak következményeként ha csak 30 magyar pap nem Magyarországot válsztja, akkor nem 60 magyar plébánia állna üresen, hanem csak 30, és ma sokkal kisebb gondjaink lennének. S ha most sem gondoskodnak róla, még rosszabb lesz a helyzet. Ha szerinted a püspökség kérése irreális, miben látod a megoldást?

Tizedes · http://tizedes.blogspot.com 2009.05.07. 16:41:26

"Utolso bekezdes": nem az Imanap resztvevoire gondoltam, de ugy altalaban az ugy "onzetlen tamogatinak" egy reszere. Nem mondanam azt sem, hogy alapvetoen azert keves a magyar kispap, mert nincs magyar szeminarium. Szerintem a keplet ennel sokkal arnyaltabb. Az viszont biztos, hogy ha lenne - es valamilyen modon a magyar (vagy reszben magyar) kepzest a jelenlegi keretek kozott is meg lehetne oldani -, akkor valamivel tobb magyar kispap lenne Szlovakiaban. Az, hogy mennyi a kispap, alapvetoen azzal fugg ossze, hogy mennyire vallasosak az emberek. Es azt el kell ismerni - ezt szolid elemzesek is alatamasztjak -, hogy a szlovakok igenis vallasosabbak. (Nem veletlen, hogy pl. Magyarorszagon is nagy a paphiany, pedig ott tenyleg nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs magyar szeminarium. Mert csak olyan van.) Vagy peldakent ujra felhozhatom a Kassai Ersekseget, ahol szinte nincs betoltetlen magyar plebania (magyar plebanossal). Pedig onnan is elmentek paran Magyarorszagra kispapnak, es aztan nem jottek vissza. Pedig lehetoseg volt ra, volt olyan is, aki visszajott. Visszaengedtek es vissza is fogadtak. De hogy az utolso kerdesre is valaszoljak: miben latom a megoldast? Minek a megoldasat? Hogy keves a magyar kispap Szlovakiaban? Ez egy osszetett dolog. De ugyanezzel a kerdessel talalkoznak Magyarorszagon es meg jopar europai orszagban is. Csak nalunk - ha engedunk a csabitasnak - az egeszet rafoghatjuk arra, hogy nincs magyar puspokseg, azert nincsenek kispapjaink. A magyarorszagi magyar katolikusok nem mondhatjak ezt...
süti beállítások módosítása